Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio u nastupni posjet australsku veleposlanicu Susan Cox

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanicu Australije u Republici Hrvatskoj Susan Cox. U razgovoru dvoje dužnosnika istaknuta je važna uloga hrvatske iseljeničke zajednice u Australiji za razvoj bilateralnih odnosa te je izražena želja da se što brže riješi pitanje izručenja Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora je ocijenio da su odnosi Hrvatske i Australije već 20 godina u uzlaznoj putanji na više područja te je istaknuo razumijevanje i partnerstvo dviju država u multilateralnoj suradnji. Izrazio je očekivanje da će bilateralni odnosi, posebno trgovinska razmjena i gospodarska suradnja, u sljedećem razdoblju biti podignuti na još višu razinu.

Australska je veleposlanica najavila da će za Hrvatsku njezinim ulaskom u Europsku uniju vrijediti isti vizni režim kao i za sve države članice EU-a. Izrazila je zadovoljstvo vrlo visokom razinom akademske i kulturne razmjene između dviju država te je podržala intenziviranje gospodarske i trgovinske suradnje, a najavila je i osnivanje Azijsko-pacifičke gospodarske komore u Zagrebu.

Autor: Ured predsjednika Sabora