Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio papinskog nuncija u Republici Hrvatskoj msgr. Alessandra D'Errica

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je papinskog nuncija u Republici Hrvatskoj Alessandra D'Errica. Razgovarali su o punopravnom članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, odnosima s Katoličkom Crkvom i položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Leko i D'Errico konstatirali su da je važno voditi dijalog sa svim društvenim skupinama te da treba tražiti trajnu formu tog dijaloga kako bi se izbjegli mogući nesporazumi. D'Errico je istaknuo važnost punopravnog članstva Hrvatske u EU-u za razvoj demokratskog društva te se zauzeo za poštivanje povijesnih vrijednosti hrvatskoga naroda.

Složili su se da je Bosna i Hercegovina od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku i da je važno pomoći opstanku Hrvata u toj zemlji. Leko je naglasio da sva tri naroda trebaju imati mogućnost ostvariti svoju konstitutivnu ulogu u BiH te u skladu s tim i snositi svoj dio odgovornosti za tu državu. D'Errico je iznio podatak da se, prema evidencijama Katoličke Crkve, broj Hrvata u Bosni i Hercegovini svake godine smanjuje za 10 do 15 tisuća. Leko i D'Errico konstatirali su da je za opstanak Hrvata u BiH najvažnije pomoći onima koji su ondje ostali kako se ne bi više iseljavali, posebno je bitno pružiti perspektivu mladima stvaranjem novih radnih mjesta.

Autor: Ured predsjednika Sabora