Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković u povodu 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta odao počast žrtvama

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković povodom obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta, uz izaslanika predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda i izaslanstvo, odao je počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnih putova i položio vijenac u ime Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske kod Središnjeg križa na Mirogoju.

Vijenac je položilo i izaslanstvo Počasnog bleiburškog voda predvođeno predsjednikom Vicom Vukojevićem. Molitvu za žrtve predvodili su vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan, a islamsku molitvu dovu za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti predvodio je imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić.

Jandroković: Iskazujemo poštovanje prema žrtvama Bleiburga i hrvatskog Križnog puta, prema ljudima koji su ubijani bez suđenja, suprotno međunarodnim konvencijama, koji su bili žrtve zločina počinjenog iz osvete, zbog ideologije

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u izjavi medijima nakon komemoracije istaknuo je: " Okupili smo se kako bismo iskazali poštovanje prema žrtvama Bleiburga i hrvatskog Križnog puta, prema ljudima koji su ubijani bez suđenja, suprotno međunarodnim konvencijama, koji su bili žrtve zločina počinjenog iz osvete, počinjenog zbog ideologije. Stradali su zarobljeni poraženi vojnici, međutim stradali su i civili, bilo je i maloljetnih osoba. To je zločin o kojem moramo govoriti kako bi i mlađe generacije znale što se događalo ne samo u Drugom svjetskom ratu, nego i u poraću."

To je bio zločin komunističkog jugoslavenskog režima

Predsjednik Sabora Jandroković rekao je kako je to bio zločin komunističkog jugoslavenskog režima. "I bio je 45 godina strogo čuvana tajna. To govori o tome da je i one koji ga počinili, naredili, itekako grizla savjest i bojali su se istine. Oni koji su bili žrtve, koji su preživjeli, bojali su se o tome govoriti iz straha od osvete i danas kada živimo hrvatsku slobodu dužni smo se prisjetiti tih ljudi, pokloniti se žrtvama, ali isto tako i osuditi zločin komunističkog totalitarnog režima" poručio je Jandroković.

Upitan o izjavi predsjednika Republike da bi  trebalo odustati od komemoracije na Bleiburškom polju i to učiniti na nekom drugom mjestu, predsjednik Sabora Jandroković rekao je: "Hrvatski sabor je pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu i to treba i ostati."

Istaknuo je kako se tu komemoriraju žrtve, jer su u Bleiburgu bez suđenja ubijani ljudi, zvjerski mučeni i bacani u jame. Također, dodao je, njihove obitelji ne znaju gdje su i kako ubijeni te gdje leže njihova tijela. "Tako da postoji obveza moderne hrvatske države, demokratske hrvatske države da se sjeća tih trenutaka, da ih obilježi i da osudi one ljude i režim koji je te zločine počinio." rekao je Jandroković. Naveo je kako se obilježavaju i druga mjesta, odaje se počast žrtvama i u Macelju i Teznom, ali treba otkriti i obilježiti još puno masovnih grobnica u Hrvatskoj i BiH. - istaknuo je predsjednik Sabora. 

Odbacujemo one koji Bleiburg koriste za revitalizaciju ustaškog režima

Istaknuvši još jednom da je, uz obilježavanje i drugih mjesta gdje se odaje počast žrtvama, kao središnje mjesto za komemoraciju odabran Bleiburg, predsjednik Sabora Jandroković naglasio je da je isto tako jako važno reći da se moramo držati pravila, da one koji bi željeli iskoristiti ovu obljetnicu za neke druge, političke svrhe i relativizaciju ustaškog režima, moramo odbaciti. "To odbacujemo. To nije dobro. Ovdje moramo iskazati poštovanje žrtvama i osuditi zločin komunističkog režima”, poručio je.