Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković: Sabor nastavlja normalno raditi

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u srijedu je najavio da Parlament nastavlja s normalnim radom te odbacio kritike jednog dijela javnosti da bi odluke koje se tiču ljudskih prava treba donositi Sabor dvotrećinskom većinom ističući da se postupa u skladu s Ustavom.

- Dogovorili smo se da ćemo nastaviti s radom. S obzirom na okolnosti, nećemo prekidati sjednicu, kazao je Jandroković nakon održane sjednice Predsjedništva Hrvatskoga sabora s klubovima zastupnika te pojasnio da će danas i sutra raditi po najavljenom dnevnom redu.

- U petak, s obzirom na to da se u četvrtak na sjednici Vlade očekuje novi set mjera za pomoć gospodarstvu, o njima bi se raspravljalo u Saboru, a o amandmanima bi se raspravljalo u ponedjeljak ujutro i tijekom popodneva glasovalo i o setu ekonomskih mjera, ali i o svim do sada raspravljenim točkama dnevnog reda, ukupno oko 30-ak točaka, izvijestio je čelnik Parlamenta nakon sjednice predsjedništva Sabora.

Dodao je da će se, bude li velik broj amandmana pa se ne stigne o svima raspraviti,u ponedjeljak ujutro, onda će se glasovati u utorak.

 

Sabornica još nije u funkciji

- S obzirom na to da očekujem velik broj amandmana, ne bismo glasovali ovdje, nego ćemo potražiti veći prostor u koji će se moći smjestiti stotinjak ili više zastupnika, a da se poštuju mjere zdravstvene zaštite. Još nismo odlučili ali, među ostalima, razmišljamo i o Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, napomenuo je dodajući da će nakon toga Sabor nastaviti s radom 15. travnja i dalje u bivšoj zgradi Ine.

Što se zgrade Hrvatskoga sabora tiče, Jandroković je rekao da su treći i četvrti kat izvan upotrebe, a u funkciji još nije ni Sabornica zbog velikog lustera u dvorani oko kojeg je došlo do napuklina, što će se morati sanirati. Kada bi to sanirali, vratili bismo se u zgradu Sabora, radili bi prizemlje, prvi i drugi kat, rekao je, ali nije htio nagađati o rokovima.

Na novinarsko pitanje hoće li zastupnici dobiti punu plaću, bez obzira na to što ne dolaze svi na sjednice, Jandroković je odgovorio da Sabor mora raditi i da su, s obzirom na okolnosti, dogovorili režim rada po kojem u raspravi sudjeluje po dvoje zastupnika iz svakog kluba. Dodao je i da zastupnici koji nisu ovdje, nisu ne zato što nisu željeli doći nego zato što je riječ o ograničenjima povezanima sa zdravstvenom sigurnošću.

 

Zahtjevnu situaciju riješili smo na pravi način

Komentirajući kritike jednog dijela javnosti, ali i predsjednika Zorana Milanovića da bi Sabor, a ne Nacionalni stožer, trebao dvotrećinskom većinom donositi odluke koje se tiču ljudskih prava, kazao je da Hrvatski sabor trenutačno primjenjuje članak 16. Ustava koji predviđa da se određene slobode i prava mogu ograničiti zakonom kada je u pitanju zaštita zdravlja naših građana. Na temelju toga članka, a nakon što je ministar zdravstva proglasio epidemiju, primjenjuje se Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji definira i karantenu i ograničenje kretanja i okupljanja, kao i ograničenje poduzetničkih aktivnosti, slijedom članaka Ustava 32. i 50., koji kažu da se, u slučaju kada treba zaštititi zdravlje građana, mogu ograničiti određene slobode poduzetništva i kretanja, pojasnio je Jandroković.

Važnim smatra to što se Ustavni sud nije oglasio i ukazao na bilo kakvu neustavnost i nezakonitost postupanja bilo kojeg tijela i smatra da su na pravi način riješili ovu zahtjevnu situaciju.

Na novinarski upit odgovorio je da je cilj novog seta gospodarskih mjera pronaći rješenja koja će u ovo vrijeme, a pogotovo nakon krize vezane uz koronavirus, osigurati da se hrvatsko gospodarstvo krene vraćati na razine na kojima je bilo prije krize.

Cilj je zaštititi radna mjesta i privatno poduzetništvo, kazao je ističući da nikada u povijesti Hrvatske i ovog dijela Europe nije se dogodilo da država tolikim sredstvima, 30 milijardi kuna, pomaže privatni sektor.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora