Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković s izaslanstvom u Vukovaru sudjelovao na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2021., „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“

Vukovar - U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom Hrvatskoga sabora u Vukovaru sudjelovao je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2021., „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“. 

Uoči početka Kolone sjećanja, predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković u izjavi za medije kazao je kako je prošlo 30 godina, ali da su sjećanja još živa i dodao: "Sasvim sigurno, Hrvati će pamtiti Vukovar zauvijek. Došli smo još jednom iskazati poštovanje gradu Vukovaru, prisjetiti se svih žrtava koje su pale za slobodu Vukovara i za hrvatsku slobodu, zahvaliti se hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji, posebno onima koji su izgubili svoje bližnje. Generacijama koje tada nisu bile rođene i nemaju to sjećanje, došli smo još jednom reći da se zlu treba suprotstaviti, da se onima koji su tada takli u hrvatski narod i u hrvatski teritorij moralo suprotstaviti. Pamtimo to, zahvalni smo herojima Domovinskog rata, pamtimo žrtvu, ali okrećemo se budućnosti i gradimo i hrvatsku državu i Vukovar, najbolje što znamo i možemo.“

Predsjednik Hrvatskoga sabora također je poručio kako iz Srbije i danas dolaze poruke iz kojih se vidi da se odgovornost ne prihvaća i kako to izaziva tenzije. "S naše strane trebamo napraviti sve da se one prevladaju, ali to očekujemo i od drugih", rekao je predsjednik Jandroković te poručio: „Djeca se moraju odgajati na istini, znati što je istina, a ona je da se ovdje dogodila velikosrpska agresija, vrlo brutalna. Teško je očekivati puno pomirenje bez istine i prihvaćanja odgovornosti onih koji su zločin počinili“. 

"Djecu moramo odgajati da razmišljaju o budućnosti, da budu tolerantna, uvažavaju drugog i drugačijeg, ali isto tako moramo ih učiti i podsjećati o onome što je bilo", naglasio je predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković. 

U prigodi 30. obljetnice stradanja Vukovara u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u studenome 1991. godine, u Koloni sjećanja, uz državni vrh, sudjelovali su i brojni zapovjednici obrane i branitelji Vukovara s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara, kao i pripadnici Hrvatske vojske, članovi povijesnih postrojbi, županijski i gradski dužnosnici, veleposlanici akreditirani u Republici Hrvatskoj, svećenstvo te mnogobrojni domoljubi iz cijele zemlje. 

Kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predsjednik Jandroković sa saborskim izaslanstvom položio je vijenac i zapalio svijeće u spomen na hrvatske branitelje i civile poginule, ubijene i nestale u agresiji na Vukovar 1991. godine. 

Molitvu za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i mitropolit mons. Đuro Hranić.

Nakon molitve i polaganja vijenaca, predsjednik Sabora Jandroković položio je cvijeće na grobove generala-bojnika Blage Zadre i pukovnika Marka Babića. 

Svetu misu za pokojne i nestale u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju u Vukovaru predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško. 

Predsjednik Sabora Jandroković s izaslanstvom počast žrtvama odao je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća i kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

U Škabrnji je počast žrtvama Domovinskog rata odao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednik Sabora Ante Sanader s izaslanstvom.