Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković primio predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Pendarovskog

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Stevu Pendarovskog koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Bilateralni odnosi obostrano su ocijenjeni odličnima i tradicionalno prijateljskima, bez otvorenih pitanja. Partnerstvo dviju država dodatno je osnaženo donošenjem odluke o otvaranju pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije za članstvo u Europskoj uniji za vrijeme hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a. Iako je politički dijalog i dalje vrlo dinamičan, predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković izrazio je spremnost za dodatnim intenziviranjem političke suradnje, posebno između dvaju parlamenata i međuparlamentarnih skupina prijateljstva.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković istaknuo je kontinuiranu hrvatsku potporu pristupanju Sjeverne Makedonije Europskoj uniji i izrazio nadu u skori nastavak procesa europskih integracija. U tom smislu, istaknuo je kako će Republika Hrvatska, uz političku podršku, nastaviti i s intenzivnom tehničkom pomoći i prijenosom znanja Sjevernoj Makedoniji u cilju njenog daljnjeg napretka na tom putu. Posebice je pozdravljena dosadašnja vrlo dobra suradnja u okviru twinning projekata.

Tijekom sastanka sugovornici su kao važnu sponu između dviju zemalja istaknuli hrvatsku zajednicu u Sjevernoj Makedoniji i makedonsku zajednicu u Hrvatskoj i izrazili zadovoljstvo napretkom u području uzajamne zaštite manjina.

Predsjednik Pendarovski uputio je zahvalu Republici Hrvatskoj na donaciji cjepiva protiv zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom, dok je predsjednik Jandroković izrazio zahvalnost Republici Sjevernoj Makedoniji na pomoći upućenoj za uklanjanje posljedica potresa koji je pogodio područje Banovine krajem protekle godine.