Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković podsjetio na današnje obilježavanje 350 godina smrti grofice Ane Katarine Zrinski

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković podsjetio je na sjednici Hrvatskoga sabora kako danas obilježavamo 350 godina smrti grofice Ane Katarine Zrinski, rođene Frankopan.

Tom prigodom, predsjednik Jandroković je kazao kako je „12. rujna ove godine na sjednici Predsjedništva Hrvatskoga sabora donesena odluka da se tri salona u Hrvatskome saboru imenuju po zaslužnim ženama u hrvatskoj povijesti. 

Jedna od njih je upravo Ana Katarina Zrinski, hrvatska plemkinja, spisateljica i prevoditeljica iz 17. stoljeća. Zahvaljujući iznimnom obrazovanju koje je stekla u očevoj kući, u obitelji Frankopan, bila je jedna od najobrazovanijih žena svoga vremena.

Uz prevođenje s njemačkoga, talijanskog i mađarskog, bila je i prva žena u Banskoj Hrvatskoj koja se bavila i izvornim spisateljskim radom. 

Hrvatski u njenim djelima bila je mješavina čakavskoga, kajkavskog i štokavskog narječja. 

Njeno vjenčanje s Petrom Zrinskim 1641. godine trenutak je u kojem su se ujedinile dvije tada najmoćnije hrvatske plemićke obitelji.

Istaknula se i kao diplomatkinja, održavajući veze s Mlecima, Francuzima i Poljacima.

Naš veliki književnik, ujedno i saborski zastupnik, Eugen Kumičić, dobro je poznavao povijest Zrinskih i Frankopana te često o njima pisao. I upravo je Anu Katarinu Zrinski nazivao najslavnijom kćeri hrvatskog naroda.

Držim da je vrlo važno redovito se podsjetiti njenoga života i djelovanja. A iznimno mi je drago da smo svi skupa na poseban način to učinili kada smo njenim imenom nazvali jedan od saborskih salona.“.