Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio u službeni posjet predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta Kanade Geoffa Regana

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je danas u službeni posjet predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta Kanade Geoffa Regana. 

Dvojica predsjednika Parlamenata, nakon održanog sastanka u izjavi za medije istaknuli su važnost ovoga uzvratnog posjeta, nakon službenog posjeta predsjednika Sabora Jandrokovića Kanadi potkraj 2017. godine. 

- Ovo je vrlo važan korak u jačanju odnosa između Hrvatske i Kanade. Naše dvije države imaju prijateljske, partnerske odnose koje razvijamo više od 25 godina. Hrvatska  i Kanada su članice NATO saveza, u Kanadi živi velik broj Hrvata, njih gotovo 300 tisuća naših sunarodnjaka koji su tamo našli svoj novi dom i to su svakako važne činjenice i most koji povezuje naše dvije države, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković.

Naglasio je kako su danas razgovarali o tome kako unaprijediti svekoliku suradnju te su posebnu pozornost posvetili  gospodarskoj suradnji - kako povećati investicije iz Kanade u Hrvatsku te kako isto tako omogućiti hrvatskim poduzetnicima koji imaju proizvode da ih mogu izvoziti na kanadsko tržište. - Zaključili smo da je CETA sporazum iznimno bitan – Hrvatska je bila treća država članica Europske unije koja je ratificirala taj sporazum i prema  dobivenim informacijama, robna razmjena u 2018. godini u prvih devet mjeseci porasla je za više od 100 posto, dakle,  više je  nego udvostručena, što pokazuje da takvi sporazumi o slobodnoj trgovini itekako mogu pridonijeti  jačanju gospodarskih odnosa između dviju država, rekao je Jandroković.

- Zadovoljni smo što je Republika Hrvatska podržala CETA-u (Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između EU i Kanade), istaknuo je predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Kanade Gooff Regan te dodao: "Mislimo da je CETA vrlo važna za budućnost, za stvaranje radnih mjesta, za veze između dviju zemalja".Predsjednik Regan isto tako je naglasio kako smatra da taj sporazum pruža prostor za više ulaganja i širenje razmjene i u drugim područjima.

Predsjednici Parlamenta Hrvatske i Kanade, Jandroković i Regan zajednički su izrazili zadovoljstvo i suradnjom na području turizma. - Prošle godine je oko 180 tisuća kanadskih turista posjetilo Hrvatsku, tome su svakako pridonijele i izravne zrakoplovne veze koje su uvedene između Toronta i Zagreba te ove godine i Toronta i Splita, te vjerujem da ćemo u međusobnom dijalogu i u međusobnom uvažavanju otvarati vrata za sve oblike suradnje od obostranog interesa. Gospodarstvo, turizam, suradnja u okviru NATO saveza svakako su one najsnažnije poveznice koje danas imamo, istaknuo je predsjednik Jandroković.

Razmijenjena su i mišljenja o brojnim pitanjima koja se tiču međunarodnih odnosa te je zaključeno kako se osim jačanja bilateralnih odnosa, obojica predsjednika Parlamenata zalažu i za snaženje odnosa unutar NATO saveza koji moraju biti utemeljeni na zajedničkim vrijednostima kao što su demokracija, vladavina prava, zaštita ljudskih i manjinskih prava -  dakle sve ono što našu zapadnu civilizaciju čini snažnom, čini svjetskim liderom i obojica smo izrazili nadu da ćemo naći modele i načine koji će obraniti i održati ovakvu poziciju koju NATO ima u današnjem svijetu, poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Autor: Ured predsjednika Sabora