Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je danas prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića.

Predsjednik Sabora Jandroković i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Čović suglasni su da Hrvatska i Bosna i Hercegovina kao susjedne zemlje imaju širok spektar zajedničkih tema te bilateralnih političkih i gospodarskih interesa. Predsjednik Sabora Jandroković naglasio je da je stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine hrvatski prioritet te da podržava BiH kao jedinstvenu i suverenu državu u kojoj sva tri konstitutivna naroda imaju jednaki i ravnopravni status. Zamjenik predsjedavajućeg Čović izvijestio je predsjednika Hrvatskoga sabora o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, a posebno o situaciji u kojoj se nalaze predstavnici hrvatskoga naroda te su se složili da Hrvate kao konstitutivni narod trebaju predstavljati njihovo legitimno izabrani predstavnici.

Predsjednik Sabora Jandroković potvrdio je da Hrvatska kao prvi EU i NATO susjed želi kontinuirano održavati intenzivne i sadržajne bilateralne odnose, a posebno na parlamentarnoj razini. Hrvatska je spremna, osim političke podrške na međunarodnom planu, nastaviti pružati tehničku i stručnu pomoć putem bilateralne suradnje ili suradnje s međunarodnim partnerima kroz twinning projekte. Dokaz tome je i novi projekt "Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu europskih integracija" u kojem će Hrvatski sabor, zajedno s parlamentima Mađarske i Austrije, provoditi u BiH. 

Hrvatska je jedna od najsnažnijih zagovornica ubrzanja euroatlantskog puta BiH te podržava što brže podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa. Također, predsjednik Sabora naglasio je da će uspostava funkcionalnih institucija na svim razinama vlasti biti značajan element za daljnji napredak u procesu euroatlantskih integracija. U tom smislu, pozdravljen je jučerašnji sastanak političkih lidera BiH. 

Zaključno, predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je da Hrvatska želi kontinuirano unapređivati odnose i suradnju s BiH te raditi na izgradnji međusobnog povjerenja.