Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio predsjednika Republike Albanije Ilira Metu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Republike Albanije Ilira Metu koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Albanije Ilir Meta ocijenili su bilateralne odnose tradicionalno prijateljskim i vrlo dobrim, bez otvorenih pitanja čemu je dodatno pridonijela i Izjava o strateškom partnerstvu između dviju država potpisana prošle godine.
 
Predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je potporu Hrvatske europskoj perspektivi Albanije. Izrazio je žaljenje što na zadnjem sastanku Europskog vijeća nije donesena odluka o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom, usprkos pozitivnom mišljenju Europske komisije. Naglasio je da Hrvatska snažno podržava reformske napore Albanije te da je, uz političku potporu, spremna nastaviti pružati i stručnu i tehničku pomoć. U tom smislu, Hrvatski sabor je, na temelju iskustava iz pristupnog procesa, otvoren za prijenos znanja i ekspertize na zastupničkoj i administrativnoj razini, naglasio je Jandroković.
 
Osim dobre bilateralne političke suradnje, sugovornici su istaknuli potrebu dodatnog osnaživanja gospodarskih odnosa gdje postoje mnogi neiskorišteni potencijali. Pritom, naglasili su važnost bolje prometne povezanosti. Istaknuli su također Hrvatsko-albanski gospodarski forum, održan u srpnju ove godine, te tom prilikom potpisani Memorandum o razumijevanju na području poduzetništva kao dobar okvir za intenzivniju gospodarsku suradnju. 

Predsjednik Sabora Jandroković i predsjednik Albanije Meta razgovarali su i o situaciji u jugoistočnoj Europi.