Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio predsjednika Nacionalnog vijeća Slovačke Borisa Kollára

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Nacionalnog vijeća Slovačke Republike Borisa Kollára koji boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Na sastanku s izaslanstvima, dvojica predsjednika potvrdila su odlične bilateralne odnose Hrvatske i Slovačke, bez otvorenih pitanja. Prijateljske spone dviju zemalja dodatno su učvršćene izuzetno dobrim položajem hrvatske manjine u slovačkom društvu, kao i slovačke manjine u hrvatskom. Humanitarna pomoć koju je Vlada Slovačke Republike uputila Hrvatskoj nakon potresa koji su pogodili Zagreb te Petrinju, Sisak i okolicu, još je jedan pokazatelj savezničkih i prijateljskih odnosa dviju zemalja.

Uz uspješnu suradnju u okviru Europske unije i NATO-a, Slovačka daje punu potporu uključenju Hrvatske u šengenski prostor, kao i njezinom pridruživanju eurozoni, na čemu je predsjednik Sabora Jandroković izrazio zahvalnost. 

Dvije zemlje dijele interes u nastavku produbljivanja gospodarske suradnje te se slažu kako postoje ohrabrujući budući trendovi razvoja određenih grana gospodarstva. Predsjednici su obostrano pozdravili velik broj slovačkih turista koji tradicionalno posjećuju Hrvatsku, te se složili kako i slovački zimski turizam ima potencijala za hrvatske goste. Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković posebno je izdvojio značajne direktne investicije slovačkih tvrtki u Hrvatskoj, poput „Gredelja“ te elektrane na biomasu u Ogulinu, koje stvaraju nove tržišne prilike i radna mjesta te ih Hrvatska pozdravlja. Sugovornici su razgovarali i o zajedničkom europskom susjedstvu, potrebi pridruživanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji i migracijama, a također su i razmijenili informacije o stanju s pandemijom Covida-19 u svojim zemljama. 

U završnom dijelu susreta predsjednik Kollár uputio je poziv predsjedniku Sabora Jandrokoviću za uzvratnim posjetom Slovačkoj. Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Slovačka Ante Sanader i zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Vladimir Bilek.