Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio generalnog tajnika Lige muslimanskog svijeta dr. Muhammeda bin Abdula Karima Al-Issu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je generalnog tajnika Lige muslimanskog svijeta dr. Muhammeda bin Abdula Karima Al-Issu koji boravi u posjetu Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković pozdravio je inicijativu Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Lige muslimanskoga svijeta za organiziranjem konferencije na temu „Ljudsko bratstvo – temelj mira i sigurnosti u svijetu“ na kojoj je, uz visoke hrvatske dužnosnike, sudjelovao i generalni tajnik dr. Muhammed bin Abdul Karim Al-Issa.

Istaknuo je da konferencija predstavlja važan doprinos u osnaživanju međureligijskog dijaloga između kršćana i muslimana što je u današnjoj Europi vrlo važno. Sugovornici su istaknuli da međureligijski dijalog počiva na prihvaćanju različitosti vjerskih tradicija i njihovih duhovnih i moralnih vrijednosti te na zajedničkom djelovanju radi stvaranja bolje budućnosti.

Predsjednik Jandroković naglasio je ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj kao važnog čimbenika hrvatskog društva. Podsjetio je na Domovinski rat u kojem je 1180 muslimana dalo svoje živote, kao i na ulogu Hrvatske koja je tijekom rata primila izbjeglice iz susjedne Bosne i Hercegovine. Istaknuo je privrženost Hrvatskoj pripadnika Islamske zajednice koji ju smatraju svojom domovinom u kojoj mogu slobodno izraziti svoj muslimanski europski identitet.

Sugovornici su pozdravili hrvatski model institucionalnog uređenog odnosa s Islamskom zajednicom, koji može poslužiti kao uzor drugim europskim zemljama.