Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković odao počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnih putova

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković odao je počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnih putova te, uz izaslanika predsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i izaslanstvo, položio vijenac uime Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske kod Središnjeg križa na Mirogoju.

Katoličku molitvu za žrtve Bleiburške tragedije i križnih putova predvodio je predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij vojni biskup Jure Bogdan. Islamsku dovu za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti predvodio je zamjenik glavnog imama u Zagrebu Mersad efendija Kreštić.

Po završetku komemorativnog skupa na Mirogoju, predsjednik Sabora Jandroković nazočio je svetoj misi ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini koju je predvodio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u zajedništvu s više hrvatskih biskupa.

Ovogodišnja komemoracija Bleiburške tragedije pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora održana je u suorganizaciji Počasnog bleiburškog voda s Dušobrižništvom za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u liturgijskom dijelu. Održana je na tri mjesta: zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoju, Udbini te na Lojbaškom polju gdje je veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić položio vijenac uime Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u svojstvu izaslanika predsjednika Sabora Jandrokovića i izaslanika predsjednika Vlade Plenkovića.