Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković odao počast žrtvama Bleiburške tragedije i hrvatskog Križnog puta

Tezno, Bleiburg, Macelj - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom odao je počast i položio vijence žrtvama Bleiburške tragedije i hrvatskog Križnog puta kod Spomen-obilježja i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava u Teznom kod Maribora, kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju te kod Spomen-obilježja u Macelju.

-Došao sam iskazati poštovanje žrtvi, ljudima koji su ubijeni bez presude i iz osvete, koji su bacani u masovne grobnice, kojima često ne znamo identitet i točan broj. Govori se o desecima tisuća, neki i o većem broju, i zadaća je svih nas komemorirati te žrtve, rekao je predsjednik Sabora Jandroković novinarima nakon što je s izaslanstvom položio vijence kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju. - Isto tako, moramo osuditi zločine. Ovdje se radi o zločinu komunističkog režima, koji je tim činim dokazao da ne drži ni do ljudskih prava, niti međunarodnih konvencija, a ovaj čin ubijanja otvorio je put kasnijem totalitarnom načinu vladanja, kršenju ljudskih prava te nepostojanju demokracije i slobode, kazao je.

Jandroković je ocijenio kako su Hrvati imali tešku povijest, i Drugog svjetskog rata i poraća, kao i 45 godina totalitarizma. Moramo se suočiti s tom prošlošću, moramo biti svjesni što nam se sve kroz povijest događalo, zbog budućih generacija, moramo mladima objasniti da sloboda i demokracija ne dolaze sami od sebe, da se za to treba boriti, poznavati povijesnu istinu, ali isto tako gledati u budućnost, poručio je predsjednik Sabora. 

Na pitanje novinara zašto ne dolazi na službenu komemoraciju, Jandroković je odgovorio: "Zato što sam danas odlučio doći ovdje. Želim komemorirati žrtvu i osuditi komunistički zločin".

- Volio bih da svi u Hrvatskoj prihvatimo kulturu sjećanja na žrtve totalitarnih režima kao nešto što je dio našeg civilizacijskog dosega i naša obveza prema onima koji danas žive u Hrvatskoj i generacijama koje dolaze, rekao je.

Predsjednik Sabora poručio je i da "odbacuje bilo kakve politizacije na ovom mjestu". "Ovdje sam se došao pokloniti žrtvi i nisam došao relativizirati karakter ustaškog režima ili NDH", ustvrdio je.

Jandroković je podsjetio da je prije mjesec dana razgovarao s predsjednikom austrijskog parlamenta i pritom "dao sve od sebe kako bi se ove godine komemoracija održala".

Pozvao je sve da vode računa da se dostojanstveno oda počast žrtvi i ni na koji način ne ugrozi održavanje komemoracije. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti kod svih koji će doći ovdje da se drže strogih austrijskih pravila i zakona, naglasio je predsjednik Sabora. 

Uz predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, počast žrtvama Bleiburške tragedije i hrvatskog Križnog puta odali su i potpredsjednik Sabora, akademik Željko Reiner te saborski zastupnici Anđelko Stričak, Marija Jelkovac, Irena Petrijevčanin Vuksanović i Ante Babić. 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina