Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem sudjelovao na prijemu Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića

Zagreb - Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Sabora Boris Šprem i premijer Zoran Milanović su, kao gosti tradicionalnog prijema Srpskoga narodnog vijeća (SNV) u povodu pravoslavnog Božića, pozvali na mir, razumijevanje i suradnju s nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, a posebno sa srpskom manjinom bez čijeg doprinosa, kako je rečeno, Hrvatska ne bi bila ono što je danas.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem pozvao je, u ozračju Božića, na optimizam i entuzijazam u stvaranju boljih životnih uvjeta za sve hrvatske građane, upozorivši da nas u ostvarenju tog krajnjeg cilja očekuje godina "koja neće biti laka". "Bit će potrebna odricanja, no siguran sam da ćemo uspjeti ako udružimo snage", rekao je Šprem istaknuvši da u hrvatskom društvu postoji širok konsenzus za promjene. U tom smislu pozvao je na suradnju sve one koji žele sudjelovati u promjenama, koji su spremni preuzeti odgovornost i biti "dio rješenja".

Obraćajući se građanima srpske nacionalnosti, istaknuo je njihov nepobitan doprinos u izgradnji mira, stabilnosti te jačanju europskog duha dijaloga i pomirbe na ovim prostorima. "Činjenica da smo niz pitanja koja su opterećivala hrvatsko-srpske odnose uspješno riješili, bez posredovanja trećih, govori da smo na dobrom putu", rekao je Šprem, uvjeren da će tako i ostati.

Citirajući izjavu pripisanu Nikoli Tesli o njegovu ponosu na "srpski narod i hrvatsku domovinu", Josipović je ustvrdio kako bez srpske zajednice ne može zamisliti Hrvatsku. Dovoljno je samo prošetati mirogojskim arkadama, pogledati zbirke hrvatskih pjesnika ili radove inženjera, pa se uvjeriti koliki je taj doprinos, rekao je predsjednik.

Predsjednik vlade Zoran Milanović također je istaknuo potrebu izgradnje zajedničkog društva, bez obzira na etničke razlike te poštivanja osjećaja posebnog identiteta svih nacionalnih zajednica, a posebno srpske, za koju je rekao da ima "poseban povijesni, društveni i psihološki status u hrvatskom društvu".

Sva trojica predsjednika čestitala su Božić pravoslavnim vjernicima tradicionalnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi".

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina