Predsjednik Hrvatskoga sabora Bebić održao govor na 3. svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata

Ženeva - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić održao je govor na Trećoj svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenta koja se od 19. do 21. srpnja održava u Ženevi.

U svom govoru predsjednik Sabora Bebić istaknuo je važnost multilateralne parlamentarne suradnje na globalnoj i regionalnim razinama s ciljem izgradnje svijeta mira, demokracije, razvoja i sigurnosti za sve. Govoreći o temi konferencije – Parlamenti u vremenu krize: osiguranje globalne demokratske odgovornosti za zajedničko dobro – predsjednik Sabora Bebić posebno je istaknuo kako u borbi s najvećim izazovima današnjice nije dovoljno upotrebljavati puki verbalizam. Bebić je naglasio kako vrijeme krize može postati odskočna daska za rađanje novog sustava vrijednosti i novog načina razmišljanja te da ćemo to postići pronalaskom novih regenerativnih ideja koje mogu preoblikovati svijet u kojem živimo, kako bi on postao otporniji na probleme s kojima se suočava.

Predsjednik Sabora Bebić istaknuo je kako upravo nacionalni parlamenti tu moraju odigrati svoju ulogu. Na kraju svog govora, predsjednik Sabora Bebić založio se za daljnju globalnu suradnju u okviru UN-a i drugih globalnih organizacija kako bi se uspješno našli odgovori na probleme današnjeg multipolarnog svijeta.

Konferenciju su otvorili predsjednik Interparlamentarne unije Theo Gurirab i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon. Na konferenciji sudjeluje više od 150 predsjednika parlamenata iz cijelog svijeta. Konferencija završava u srijedu, 21. srpnja usvajanjem zajedničke deklaracije predsjednika parlamenata.

Uz predsjednika Bebića, Hrvatski sabor na konferenciji predstavlja i voditeljica Izaslanstva Hrvatskog sabora u Interparlamentarnoj uniji Marija Lugarić.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina