Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio izaslanstvo Zapadne Australije

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u Saboru izaslanstvo Zapadne Australije koje u organizaciji Zapadnoaustralsko-hrvatske komore boravi u Republici Hrvatskoj od 12. do 18. rujna 2004. godine. Izaslanstvo, koje uz predstavnike Vlade Zapadne Australije čine i brojni direktori tvrtki, predvodi predsjednik Zapadnoaustralsko-hrvatske komore Brian Rakich.

Pohvalivši dobre bilateralne odnose Republike Hrvatske i Australije predsjednik Šeks je istaknuo kako se pružaju mogućnosti za tješnju gospodarsku suradnju koju bi svakako trebalo dalje intenzivirati, posebice imajući u vidu brojno hrvatsko iseljeništvo u Australiji. Predsjednik Sabora je izrazio zadovoljstvo što je, uz već postojeću Australsko-hrvatsku skupinu prijateljstva u Saveznom parlamentu Australije, u ožujku ove godine u Saboru osnovana i Hrvatsko-australska skupina prijateljstva koja broji dvadesetdevet članova. Predsjednik Šeks je pozvao članove izaslanstva da svojim djelovanjem utječu na ukidanje australskog viznog režima za hrvatske državljane.

Predsjednik Zapadnoaustralsko-hrvatske komore Brian Rakich je izvijestio kako se duga povijest dobrih odnosa između Hrvatske i Zapadne Australije očitovala i u potpori vlada obiju država prilikom osnivanja Komore sa sjedištem u Perthu, glavnom gradu gospodarski najutjecajnije australske države. Predsjednik komore Rakich je istaknuo da među australskim gospodarstvenicima vlada veliko zanimanje za ulaganje u hrvatski turizam te je obostrano izražen interes za suradnju na području brodogradnje. S obzirom na postojeću želju za investiranjem u Hrvatskoj te važnost pravne sigurnosti u pitanjima vlasničkih odnosa predsjednik komore Brian Rakich posebice je ukazao na problem zemljišno-knjižnog sustava u Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks je izaslanstvo Zapadnoaustralsko-hrvatske komore izvijestio o koracima koji se poduzimaju kako bi se uvelo reda u zemljišne knjige, bez čega nije moguće očekivati razvoj tržišnog gospodarstva niti brže povezivanje sa svijetom, te je zahvalio na ponudi australske strane da pruži svoju stručnu pomoć.

Obostrano je izražena želja da ovaj posjet izaslanstva Zapadnoaustralsko-hrvatske komore ne bude zaključen samo razmjenom korisnih informacija, već i novim poslovnim dogovorima.

Autor: Ured predsjednika Sabora