Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks nazočio otkrivanju spomenika Nikoli Tesli u Zagrebu

Zagreb - U sklopu obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikog znanstvenika Nikole Tesle danas su na uglu Masarykove i Preradovićeve ulice u Zagrebu predsjednici Republike, Sabora i Vlade Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otkrili Teslin spomenik, rad akademskog kipara Ivana Meštrovića. 

Tesline ideje, djelo i inovacije pomogle su danas da imamo visok standard življenja u svijetu, ustvrdio je predsjednik Mesić naglasivši da Tesla pripada među najveće svjetske umove i genije.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ocijenio je da su brojni Teslini pronalasci i izumi označili novu eru čovječanstva koju je kao genijalni vizionar i čovjek osmislio na dobrobit čovječanstva. Podsjetio je i na poznatu Teslinu rečenicu koja odiše humanizmom i patriotizmom - "da se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom". Tesla je imao i gorku sudbinu da je gotovo zaboravljen i napušten napustio ovaj svijet, ali njegovo djelo je ostalo i živi, poručio je, među ostalim, predsjednik Sabora Šeks. 

"Siguran sam da bi svijet danas bio daleko siromašniji da nije bilo Tesle i da bez njega ne bi bilo mnogih dobrobiti koje danas uživamo u suvremenoj tehnologiji", ustvrdio je premijer Sanader dodavši kako je ponosan što je upravo naš naraštaj smogao snage da se, unatoč svim našim razlikama i različitostima, objedini oko obilježavanja 150. obljetnice Teslina rođenja, a središnja će svečanost biti 10. srpnja na njegov rođendan u Smiljanu kod Gospića. 

Zagreb postavljanjem spomenika Nikoli Tesli želi odati zahvalnost za njegova djela, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, naglasivši da je Tesla bio uzor za sve one koji žele nešto napraviti za Zagreb i Hrvatsku. 

Svečanosti su bili nazočni saborski zastupnici, članovi Vlade, predstavnici političkih stranaka, zagrebačkog Gradskog poglavarstva, Srpske pravoslavne crkve, znanstvenog i kulturnog života i drugi.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora