Predsjednik Hrvatskog sabora Šeks primio predsjednika Verhovne rade Lytvyna

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik ukrajinskog parlamenta Volodymyr Lytvyn razgovarali su u ponedjeljak u Zagrebu o parlamentarnoj suradnji dviju zemalja, koja po njihovim riječima mora biti sustavnija i šira.

Dvojica dužnosnika slažu se da između dviju država nema otvorenih pitanja, a "izvrsne i prijateljske" bilateralne odnose trebalo bi intenzivirati  na razini parlamenata, vlada i predsjednika država.

Lytvyn je izjavio kako je Ukrajina zainteresirana za hrvatska iskustva u rješavanju unutarnjopolitičkih i vanjskopolitičkih problema. To se konkretno odnosi na iskustva Hrvatske u prelasku s predsjedničkog na parlamentarni politički sustav i aktivnosti u procesu pristupa Europskoj uniji.

Predsjednici hrvatskog i ukrajinskog parlamenta, Vladimir Šeks i Volodymyr Lytvyn, potpisali su ujedno memorandum o suradnji dviju institucija čiji je cilj produbljivanje odnosa Sabora i Verhovne rade i razmjena iskustava na većem broju područja.

U potpisanom memorandumu naglašava se da je cilj produbiti odnose na, između ostalog, političkom, gospodarskom, znanstvenom, kulturnom i humanitarnom području, a kaže se i da će se poduprijeti razmjena posjeta parlamentaraca. Isto tako, u memorandumu se podupire suradnja parlamenata u okviru međuparlamentarnih organizacija. (HS/Hina)
 

Autor: HS/Hina