Predsjednik Hrvatskog sabora primio veleposlanika Islamske Republike Iran

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je veleposlanika Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj Jafara Shamsiana.

Veleposlanik je istaknuo kako dvije zemlje imaju jako dobre političke, gospodarske i parlamentarne odnose, o čemu svjedoči i činjenica da Iran ima svoje veleposlanstvo u RH od samih početaka hrvatske neovisnosti, kao i brojni posjeti na svim razinama vlasti koji su realizirani u zadnjih nekoliko godina. Izraženo je zadovoljstvo što su Hrvatska i Iran stvorile dobar zakonodavni okvir za međusobnu suradnju, što se očituje u 20-ak dosad sklopljenih sporazuma, a izražena je nada da će se njihov broj i povećati. 

Predsjednik Šeks je izvijestio veleposlanika da je u Hrvatskom saboru konstituirana skupina hrvatsko-iranskog prijateljstva, čiji je voditelj zastupnik Tanković. Obje su strane izrazile nadu da će dvije skupine prijateljstava ostvariti uspješne kontakte, što će biti dobra podloga i za razvijanje sveukupnih odnosa dviju zemalja. Sugovornici su suglasni u ocjeni da će daljnjem učvršćivanju bilateralnih odnosa pridonijeti očekivani posjeti predsjednika Irana i predsjednika iranskog parlamenta RH. 

Zaključno, veleposlanik Shamsian je izvijestio predsjednika Šeksa o nedavno održanim parlamentarnim izborima u Iranu. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora