Predsjednik Hrvatskog sabora primio u radni posjet izaslanstvo Odbora za europske poslove parlamenta Republike Estonije

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u radni posjet izaslanstvo Odbora za europske poslove parlamenta Republike Estonije u kojem su bili potpredsjednik parlamenta i predsjednik Odbora Rein Lang, potpredsjednica Odbora Liina Tonnison te članovi Tiit Mae i Mailis Reps.

Predsjednik Sabora je članove estonskog izaslanstva izvijestio o koracima koje je Hrvatski sabor poduzeo u sklopu priprema za predpristupne pregovore Republike Hrvatske s Europskom unijom, posebice o osnivanju Nacionalnog odbora i njegovoj ulozi te o dokumentima kojima se regulira uloga Sabora u vođenju pregovora s EU-om.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks je u razgovoru s estonskim parlamentarcima istaknuo da hrvatska Vlada i predsjednik Republike Hrvatske imaju punu potporu hrvatskog parlamenta za poduzimanje svih mjera u cilju uklanjanja rezervi glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i pojedinih zemalja EU-a u pogledu hrvatske suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Predsjednik Odbora Rein Lang je rekao kako Hrvatska uživa potporu estonskog parlamenta da što prije postane punopravnom članicom EU-a dodavši kako je i Estonija bila iznenađena posljednjom izjavom europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna o suradnji Hrvatske s ICTY-em, te se očekuje da Europska komisija da objašnjenje ove izjave.

U razgovoru je još bilo riječi o važnosti dobre informiranosti javnog mišljenja o značaju ulaska u EU te o sigurnosnoj politici EU-a i NATO-a.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora