Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio veleposlanike Japana i Narodne Republike Kine

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je veleposlanika Japana Tetsuhisu Shirikawu u radni posjet te veleposlanika Narodne Republike Kine Wua Lianqija u nastupni posjet .

U razgovoru s japanskim veleposlanikom je izraženo zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa. Istaknuto je kako na objema stranama postoji izražen interes za intenzivnijom suradnjom na području gospodarstva. Predsjednik Sabora je skrenuo pozornost na intenzivne pripreme Republike Hrvatske za članstvo u NATO-u, Europskoj uniji kao i na to da je Hrvatska postala nestalna članica Vijeća sigurnosti, što sveukupno povisuje investicijski rejting države i otvara veće mogućnosti ulaganja u gospodarske projekte. Japanski je veleposlanik potvrdio kako postoji interes japanskih tvrtki za riječku luku koja je prepoznata kao potencijalna ulazna točka za unutarnji transport roba. Dogovoren je i nastavak parlamentarne suradnje koja se do sada uspješno odvijala u okviru razmjene posjeta skupina prijateljstva hrvatskog i japanskog parlamenta. 

Kineski je veleposlanik izrazio veliko zadovoljstvo Narodne Republike Kine u vezi s dostignutom razinom odnosa s Hrvatskom, koji su dodatni poticaj dobili 2005. godine, kada je tijekom posjeta hrvatskog premijera Sanadera Kini potpisana izjava o partnerstvu u suradnji. Predsjedniku Sabora je zahvalio na spremnosti da u svibnju primi izaslanstvo Kineske političko-savjetodavne konferencije u sklopu kojeg dolazi 80-ak kineskih gospodarstvenika. Predsjednik Sabora je veleposlaniku rekao kako Republika Hrvatska smatra da je nastavak održavanja visokog intenziteta međudržavnih posjeta na najvišoj razini od iznimne važnosti za unaprjeđenje ukupnih bilateralnih odnosa. Na kraju je kineskom veleposlaniku poželio uspjeh u organizaciji Olimpijskih igara, te je izrazio želju da i kineski i hrvatski sportaši u Pekingu ostvare dobre rezultate.

Autor: Ured predsjednika Sabora