Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio predsjednika Republike Turske Abdullaha Güla

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je predsjednika Republike Turske Abdullaha Güla u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

U razgovoru je istaknuto da se odnosi Hrvatske i Turske, tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja, uspješno razvijaju na svim područjima od obostranog interesa, posebice u kontekstu priključenja obje države Europskoj uniji te pristupanju Hrvatske NATO-u.

Predsjednik Sabora je istaknuo važnost tijesne suradnje Hrvatske i Turske, naročito u procesu pristupanja dvije države Europskoj uniji. Snažno je podržao Savez civilizacija koji je 2005. godine osnovan na inicijativu turske i španjolske vlade pod pokroviteljstvom UN-a u cilju poboljšanja razumijevanja i suradnje između nacija i naroda različitih kultura i religija kako bi se time spriječili daljnja polarizacija i ekstremizmi u svijetu. Republika Hrvatska postala je članicom Grupe prijatelja Saveza civilizacija 6. lipnja 2008. godine.

Turski je predsjednik Gül čestitao Hrvatskoj na pozivnici za članstvo u NATO-u izrazivši uvjerenje kako će hrvatsko članstvo osnažiti ovaj Savez. Izrazio je uvjerenje da će i ovaj posjet Hrvatskoj, koji nastavlja dinamiku hrvatsko-turskih kontakata na svim razinama, pridonijeti daljnjem razvoju bilateralnih odnosa i naročito gospodarske suradnje.

Autor: Ured predsjednika Sabora