Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio predsjednicu Republike Finske Tarju Halonen

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je predsjednicu Republike Finske Tarju Halonen, koja u Hrvatskoj boravi u službenom posjetu.

Predsjednik hrvatskog parlamenta i predsjednica Finske razgovarali su o bilateralnim odnosima, koje su ocijenili vrlo dobrim i prijateljskim te o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić zahvalio je Finskoj na snažnoj podršci i pomoći Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji. Kazao je da Hrvatski sabor nastavlja s radom na usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom bez obzira na slovensku blokadu pregovora, kako bi pregovori tehnički mogli biti završeni do kraja ove godine.

Predsjednica Finske Tarja Halonen je naglasila važnost implementacije zakonodavstva te je ukazala na to da treba uvijek provjeriti mogućnost provedbe zakona u praksi. Pohvalila je napredak Hrvatske i izrazila uvjerenje da će Hrvatska i Slovenija pronaći rješenje za granični spor.

Posebna pažnja u razgovoru dvoje dužnosnika bila je posvećena borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u Hrvatskoj. Podsjetivši na nedavni ustroj četiri specijalizirana suda predsjednik Sabora je istaknuo kako Hrvatska stvara pravni okvir. Izrazio je nadu da je Hrvatska na pravom putu. S finskom predsjednicom se suglasio da borba protiv korupcije mora biti zadaća cijelog društva, a ne samo pravosuđa i istražnih organa.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora