Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio potpredsjednika parlamenta Republike Koreje Euija Hwaa Chunga s izaslanstvom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je jutros u radni posjet potpredsjednika parlamenta Republike Koreje Euija Hwaa Chunga s izaslanstvom. 

U uvodnom dijelu razgovora predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić ustvrdio je unapređenje odnosa Republike Hrvatske i Republike Koreje nakon uspostave diplomatskih odnosa i otvaranja korejskog veleposlanstva u Zagrebu prije pet godina, čemu je pridonio i službeni posjet bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stipe Mesića Republici Koreji 2006. godine, posjet korejskih članova Korejsko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskoj te je podsjetio i na skori posjet ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića toj zemlji. 

Potpredsjednik parlamenta Republike Koreje Eui Hwa Chung izrazio je interes Koreje za poticanjem gospodarske suradnje te razvojem trgovinske razmjene s Hrvatskom. Tijekom susreta se napose razgovaralo o suradnji na projektima brodogradnje, kontejnerskog prometa, transporta robe te kapitalnim infrastrukturnim projektima, poput izgradnje ravničarske željezničke pruge od Luke Rijeka do Zagreba i Mađarske radi bržeg i jeftinijeg transporta robe do središnje Europe, a u svjetlu činjenice što je Republika Koreja prva istočnoazijska zemlja koja je sklopila Ugovor o slobodnoj trgovini s Europskom unijom (2009.), čija se vrijednost procjenjuje na 19 milijardi eura, s obzirom na to da se ugovorom uklanjaju sve carine između Republike Koreje i EU-a kao i mnoge druge trgovinske barijere, ali i u svjetlu činjenice o skorom pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. 

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak posebno se osvrnuo na problematiku hrvatske brodogradnje koju Hrvatska teži riješiti na dugoročnoj osnovi, pozvavši na nastavak razmjene iskustava i znanja u okviru započete suradnje korejskih i hrvatskih stručnjaka. 

Zahvalivši na pomoći korejske vlade za obnovu kontejnerske opreme Luke Rijeka, Slavko Linić, predsjednik saborskog Odbora za pomorstvo, promet i veze te voditelj skupine prijateljstva Hrvatska-Koreja u Saboru, najavio je i kako će korejskom izaslanstvu tijekom današnjeg posjeta Luci Rijeka biti predstavljena vizija razvoja Luke Rijeka, kojoj je cilj upeterostručiti svoj promet te postati najvećom lukom u ovom dijelu Europe. 

Potvrdivši interes korejskih poduzetnika za ulaganje u Hrvatsku u okviru povoljne poslovne klime, Chung je predložio osnivanje mješovitog hrvatsko-korejskog odbora za gospodarstvo te je s ciljem njegova pokretanja pozvao predsjednika Hrvatskog sabora u službeni posjet Republici Koreji. 

Na sastanku se razgovaralo i o poticanju suradnje na području turizma i kulture, prilikom čega se Chung osvrnuo na korejsku organizaciju EXPO-a 2012. godine i pozvao Hrvatsku na sudjelovanje. 

Autor: Ured predsjednika Sabora