Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio gradonačelnika Ludbrega Ivana Lončarića

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je gradonačelnika Ludbrega Ivana Lončarića u povodu obilježavanja 600. obljetnice čudesnog događaja pretvorbe vina u krv Kristovu u kapelici ludbreškog vlastelinstva. Uz gradonačelnika Ludbrega predsjednik Bebić je primio i člana Gradskog poglavarstva Ludbrega Slavka Blagaja, člana Crkvenog odbora Franju Križanića i župnika župe „Presvetog Trojstva Ludbrega“ Josipa Đurkana.

Gradonačelnik Lončarić i ostali članovi izaslanstva Ludbrega su predsjednika Hrvatskog sabora izvijestili o tijeku priprema za obilježavanje 600. obljetnice čuda koje se dogodilo 1411. godine, a priznato je Papinom bulom 1513. godine.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je istaknuo važnost Ludbrega kao jedinog svetišta u Hrvatskoj koje je priznao i sam Papa, a njegova je posebnost i što se tamo nalazi zavjetna kapela Hrvatskog sabora koja je bila devastirana nakon Drugog svjetskog rata, te je ponovno izgrađena 1994. godine. 

Izrazio je spremnost Hrvatskog sabora da, zajedno s hrvatskom Vladom i nadležnim ministarstvima, pomogne kako bi se 600. obljetnica tako važnog događaja dostojno obilježila, te je izrazio uvjerenje da će u proračunu naći odgovarajuća sredstva za taj projekt od nacionalnog i međunarodnog značenja.

Posebno važnim i pohvalnim predsjednik Bebić smatra znanstveni simpozij o Ludbregu, koji bi se trebao održati 2009. godine, 270 godina od zavjeta Hrvatskog sabora, na kojem bi ugledni stručnjaci trebali dati znanstvenu ocjenu Ludbrega s političkog, teološkog, kulturnog i općedruštvenog aspekta.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora