Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio europskog povjerenika za proširenje EU Ollija Rehna

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je člana Europske komisije zaduženog za proširenje EU Ollija Rehna u sklopu njegovog službenog posjeta Hrvatskoj, u koji je stigao nakon što je 5. studenog o. g. objavljeno Komisijino Izvješće o napretku Hrvatske u pretpristupnim pregovorima.

Predsjednik Sabora Bebić je izrazio zadovoljstvo što je Europska komisija po reformama, koje se provode u Hrvatskoj, prepoznala da Hrvatska treba postati članica EU, te je rekao kako se nada da će očekivanja donijeti rezultate. Formiranje radne skupine za pripremu Ugovora o pristupanju, kao i najavu izrade prijedloga financijskog paketa za ulazak Hrvatske u EU ocijenio je dodatnim poticajem za Hrvatsku. 

Europskog je povjerenika izvijestio kako je Hrvatski sabor gotovo u cijelosti ispunio ovogodišnji plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim, te je do danas usvojeno 96 zakona, 10 prijedloga zakona je već u proceduri, a do kraja godine preostaje još 15 prijedloga tzv. „EU zakona“ koje treba usvojiti. Govoreći o mjerama za suzbijanje organiziranog kriminala, korupcije i poboljšanje ukupnog stanja u pravosuđu predsjednik Sabora je istaknuo kako je jasno da se Hrvatska „mora obračunati s tim zlom, koje nije samo naš problem“ kao i da smo svjesni da se to mora rješavati i na zakonodavnoj i na provedbenoj razini.

Europski povjerenik za proširenje EU Rehn je izrazio zadovoljstvo što postoji suglasnost oko perspektive ulaska Hrvatske u EU, te je upozorio na sve veću ulogu Hrvatskog sabora koji će, osobito u okviru Europske unije, morati uspostaviti ravnotežu između kvalitete nadzora i brzine usvajanja zakona.

Europski je povjerenik rekao kako sada postoji dobar plan za ulazak Hrvatske u EU, ali ga treba shvatiti u prvom redu „kao ohrabrenje, a ne kao bianco ček“. Upozorio je da je time obavljeno tek pola posla, dok Hrvatska mora još mnogo raditi, posebice na području borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije te u brodogradnji. U slučaju stagnacije ili usporavanja reformi u Hrvatskoj realno se može očekivati da će indikativni raspored za završetak pregovora do kraja 2009. godine biti izmijenjen, rekao je povjerenik Olli Rehn izrazivši čvrstu podršku Europske komisije da Hrvatskoj pomogne u ostvarenju njezinog cilja, članstva u Europskoj uniji.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora