Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica mađarske Nacionalne skupštine Katalin Szili sastali se u Čakovcu

Čakovec - Mađarska u potpunosti podupire Hrvatsku u pregovorima o ulasku u Europsku uniju, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nakon radnog sastanka s predsjednicom mađarske Nacionalne skupštine Katalin Szili u Muzeju Međimurja u Čakovcu. 

Szili je izrazila nadu da će Hrvatska do kraja sljedeće godine zatvoriti sva pregovaračka poglavlja s Europskom unijom, a da će Unijinom punopravnom članicom postati već u prvoj polovini 2011. kad Mađarska preuzima ulogu predsjedatelja. 

Razgovaralo se i o skoru dovršetku pregovora te usklađivanju hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU. Predsjednik Sabora Bebić istaknuo je da će pregovori biti gotovi do kraja iduće godine. U razgovoru o punopravnu članstvu Hrvatske u NATO-u istaknuta je uloga Mađarske koja je prva ratificirala sporazum, odnosno protokol između Hrvatske i NATO-a, a rezultat toga je sudjelovanje Hrvatske kao punopravne članice Saveza na jubilarnom summitu u travnju iduće godine.

Na sastanku su dogovoreni i neki konkretni oblici suradnje, poput realizacije prometnog koridora 5C, koji je zajednički interes, a najavljena je i suradnja ministarstava obrane u razminiranju graničnog područja te zajednička prijava projekta rezervata biosfere Dunav-Drava-Mura prema UNESCO-u, rekla je Szili. 

Tijekom studenoga trebali bi se sastati parlamentarni odbori za gospodarstvo, a u proljeće iduće godine i parlamentarni odbori za vanjsku politiku. Sastanak u Čakovcu nastavak je suradnje na temelju Memoranduma o suglasnosti o strategijskom partnerstvu između parlamenata dviju država, potpisanog u Pečuhu 3. travnja prošle godine.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina