Predsjednici parlamenata Europske unije za nastavak ratifikacije unatoč irskom "ne"

Lisabon - Proširenje Europske unije i ratifikaciju Lisabonskog ugovora treba nastaviti unatoč odbijanju toga dokumenta na nedavnom irskom referendumu, zaključak je s konferencije predsjednika parlamenata država članica Europske unije i kandidatskih zemalja. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, koji je također prisustvovao sastanku, rekao je da Hrvatska ne treba strahovati od usporavanja pristupanja Uniji nakon što su irski birači na referendumu 12. lipnja odbacili Ugovor iz Lisabona, novi institucionalni okvir za funkcioniranje EU. "Dogovoreno je da ratifikaciju u nacionalnim parlamentima treba nastaviti, a Irskoj pomoći da nađe odgovarajuće rješenje", rekao je Bebić. "Institucionalno rješenje će se naći, a mi moramo nastaviti s pristupnim pregovorima i usvajanjem zakonodavnog okvira Unije", dodao je Bebić.

Osim što je to jedan od zaključaka konferencije, na kojoj je govorio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, Bebića su u to uvjerili i predsjednici parlamenata Velike Britanije, Slovačke, Bugarske, Slovenije, Danske i još nekoliko zemalja, s kojima se bilateralno sastao. Po njegovim riječima, predsjednici parlamenata uvažavaju ishod irskog referenduma i mišljenje irskih birača, no snažno podupiru nastavak ratifikacije Lisabonskog ugovora u parlamentima ostalih zemalja članica.

Ugovor je dosad ratificiralo 19 zemalja, a to, uz Irsku, treba učiniti još sedam članica Unije da bi ugovor stupio na snagu. (iRedakcija/Hina)

Autor: Internet redakcija/Hina