Predsjednica Odbora za zdravstvo Sabljar-Dračevac uputila podršku Savezu za autizam Hrvatske i
Udruzi za autizam-Zagreb

Zagreb - U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac uputila je podršku svima onima koji sustavno rade na poboljšanju kvalitete života osoba s poremećajima iz spektra autizma i njihovom uključivanju u društvo. – Organiziranjem i provođenjem brojnih aktivnosti ustrajno radite na tome kako biste skrenuli pažnju javnosti na ovaj razvojni poremećaj, rekla je Sabljar-Dračevac.

U obilježavanje ovog dana uključuju se gradovi diljem svijeta kako bi se time upozorila i senzibilizirala javnost na rastući problem autizma, ukazalo na potrebe osoba i specifičnosti poremećaja iz autističnoga spektra te uputila poruka o važnosti ranog dijagnosticiranja i rane intervencije, a kako je rekla Sabljar-Dračevac veliku ulogu u tome imaju roditelji. – Biti roditelj djeteta s poremećajem iz spektra autizma je poziv, i upravo roditelji, uz stručnjake, imaju najvažniju ulogu od najranije dobi do osposobljavanja za što je moguće samostalniji život, naglašava Sabljar-Dračevac te dodaje kako je uz ranu dijagnozu i intervenciju moguće znatnije olakšati život osobama s autizmom. 

Govoreći o rušenju barijera, boljem razumijevanju oboljelih i njihovih obitelji istaknula je kako veliku važnost ima poticanje pozitivnog stava o autizmu u društvu. – Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu želim poručiti svim osobama s autizmom i poremećajima iz autističnog spektra, kao i svima vama koji im pružate potporu, da što lakše prevladate poteškoće i postignete što bolje rezultate i uspjeh na tom putu, rekla je Sabljar-Dračevac te istaknula važnost poticanja nadležnih institucija za bolje  razumijevanje potreba i poboljšanje sveukupnog položaja osoba s autizmom. 

Naglasila  je i kako postoji svjesnost o tome da je teret brige i pružanja usluga na roditeljima, jer je premalo stručnjaka, a prevalencija osoba s navedenim spektrom sve veća. Nadalje, dodala je kako će  Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, kao i ona osobno, nastojati pridonijeti svim aktivnostima i rješenjima za podizanje kvalitete i napretka u području sustavnog rješavanja skrbi za osobe s autizmom te unapređenja njihova zdravlja u skladu sa suvremenom praksom.

U poruci podrške Savezu za autizam Hrvatske i Udruzi za autizam-Zagreb također je naglasila kako se pridružuje i podržava inicijativu izrade objedinjujućeg i obveznog protokola prijema osoba s poremećajima iz spektra autizma u zdravstveni sustav, od ambulanti opće prakse i obiteljskih liječnika do najvećih bolničkih sustava. – Uvjerena sam da će i poruke s obilježavanja ovog dana pridonijeti širenju principa za koje se svi zalažemo, zaključila Sabljar-Dračevac.