Predsjednica Odbora za zdravstvo Sabljar-Dračevac sudjelovala na videokonferenciji o izazovima pandemije u Europi

Zagreb - Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac sudjelovala je u ponedjeljak na sastanku predsjednika odbora za zdravstvo nacionalnih parlamenata država članica Europske unije.

Sastanak pod nazivom „Europa u pandemiji: istraživanje i inovacije za otporniji zdravstveni sustav“, koji je u okviru parlamentarne dimenzije njemačkog predsjedanja Europskom unijom organizirao Bundestag, održan je putem videokonferencije.

U prvom panelu, na temu solidarnosti i suvereniteta za otporniji zdravstveni sustav u Europi, kojim je predsjedao predsjednik Odbora za zdravstvo Bundestaga Erwin Rüddel, istaknuta je potreba veće međusobne suradnje i jačanja zdravstvenih sustava unutar Europske unije, kako bi se unaprijedila kvaliteta zdravstvene zaštite građana.

Posebno je naglašeno kako je digitalizacija zdravstvenih sustava jedan od načina za postizanje tih ciljeva.

U drugom panelu, posvećenom prekograničnoj suradnji u zdravstvenim istraživanjima i europskom financiranju istraživanja, istaknuta je potreba zadržavanja postojećeg financiranja istraživanja, posebno u kontekstu pregovora o novom Višegodišnjem financijskom okviru.

Tijekom panela je istaknuto kako je pandemija uzrokovana SARS-CoV-2 virusom pokazala da se brži razvoj metoda liječenja i mogućih cjepiva može postići samo većom koordinacijom i zajedničkim financiranjem zdravstvenih istraživanja.

Također je rečeno kako je pristup istraživačkim infrastrukturama te razmjena podataka o istraživanju SARS-CoV-2 od iznimnog značaja, kao i stvaranje mreže širom Europske unije za koordinaciju kliničkih ispitivanja i ispitivanje terapijskih pristupa.

Sudionici sastanka složili su se kako je svim zemljama članicama Unije potrebno osigurati ujednačen te brz i pouzdan pristup cjepivima.