Predsjednica Odbora za poljoprivredu Petir skreće pozornost na položaj osoba s invaliditetom u sektoru poljoprivrede

Zagreb - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora u 10. sazivu Marijana Petir sastala se u srijedu u Hrvatskom saboru s Marijom Mraz, članicom Uprave Koprivita, poduzeća iz Koprivnice koje zapošljava osobe s invaliditetom.

Na sastanak na kojemu se raspravljalo o položaju osoba s invaliditetom u Sektoru poljoprivrede Petir je pozvala i predstavnike Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva poljoprivrede i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

– O položaju osoba s invaliditetom u sektoru poljoprivrede malo se govori, a djelatnost tvrtke Koprivita najbolje dokazuju da invaliditet ne mora biti ograničenje, već može biti prilika za razvoj poslovanja, uvodno je istaknula Marijana Petir i dodala kako bi trebalo što više osoba s invaliditetom uključiti u ovaj i slične primjere dobre prakse te im pružiti punu institucionalnu potporu.

Marija Mraz je istaknula nedostupnost poljoprivrednog zemljišta kao i nedostupnost informacija o mjerama i subvencijskim potporama kroz koje je moguće financirati projekte koje osobe s invaliditetom provode u sektoru proizvodnje hrane. Mraz je istaknula kako se njihov proizvod dobro pozicionirao na tržištu, no da im je za nastavak proizvodnje i zadržavanje osoba s invaliditetom potrebno dodatno poljoprivredno zemljište.

Miljenko Rakić, načelnik Sektora za biljnu proizvodnju i tržište u Ministarstvu poljoprivrede skrenuo je pozornost sudionika sastanka na Upisnik poljoprivrednika te potom i na kontakt s nadležnom ispostavom Savjetodavne službe, kako bi se osigurala dostupnost informacija o mjerama i financijskim sredstvima koje mogu koristiti za unapređenje proizvodnje i nabavu mehanizacije. 

Na dobru suradnju koprivničke Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike podsjetio je Luka Čirko, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje i dodao kako je u tijeku izrada Strategije društvenog poduzetništva, na osnovu koje će biti raspisani natječaji za korištenje sredstava. Uz navedeno, širok spektar mjera uključujući i vaučere za cjeloživotno obrazovanje na raspolaganju su osobama s invaliditetom. Zrinka Špoljarić iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike podsjetila je kako je upravo Koprivita pokrenula svoj rad uz pomoć sredstava iz Europskog socijalnog fonda.
Ravnatelj Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Ivan Prgomet i njegov pomoćnik Alen Kolar pojasnili su koje je uvjete potrebno zadovoljiti da bi tvrtka stekla status integrativne radionice i financijsko praćenje s tog naslova.

Sudionici sastanka usuglasili su se da je poljoprivredno zemljište osnovni resurs za proizvodnju sirovine i da u tom smislu važnu ulogu ima i lokalna samouprava koja ima vlastito zemljište, ali raspolaže i državnim poljoprivrednim zemljištem, te su još jednom izrazili punu podršku aktivnostima koje Koprivita provodi u području društvene odgovornosti.