Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir sudjelovala na obilježavanju 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića

Desno Trebarjevo – Prije 150 godina u selu Desno Trebarjevo, tik uz Savu, rodio se vođa i učitelj hrvatskog naroda Stjepan Radić. U petak, 11. lipnja, obilježen je njegov rođendan kao i rođendan njegova brata Antuna koji je rođen na isti dan, tri godine ranije. Tom su prigodom u njihovom rodnom selu Desnom Trebarjevu, na mjestu gdje je nekada stajala rodna kuća braće Radić, izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće. Kao i do sada, među onima koji su odali  počast braći Radić, bila je i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

- U politici sam stasala uz ideje Stjepana Radića koje su i danas aktualne i koje su me uvijek vodile naprijed. Ljubav prema narodu koja se ogledala kroz sve što je radio, posebice kroz odlazak na skupštinu u Beogradu koji ga je koštao života, bio je i ostao primjer predanosti i odanosti domovini i hrvatskom narodu, rekla je Petir i dodala kako danas u Hrvatskoj ima malo političara koji bi bili spremni žrtvovati svoj život za narod i domovinu kao što je to učinio Stjepan Radić. 

Osim što je bio hrvatski političar i osnivač Hrvatske seljačke stranke, Stjepan Radić bio je i plodan književnik, publicist i prevoditelj. Bio je i prvi hrvatski politolog s pariškom diplomom te istinski velikan hrvatske povijesti. Promicanjem njegovih ideja i života od zaborava se nastoji sačuvati dio hrvatske povijesti i onih vrijednosti koje je simbolizirao Stjepan Radić, a njegovo ime je danas simbol slobode, domoljublja i spremnosti žrtvovanja vlastite slobode i života za pravdu i ideale, ističe zastupnica Petir. U župi sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi, sisački biskup Vlado Košić, služio je misu za braću Radić. 

Kako je 11. lipnja ujedno i Dan Sisačko-moslavačke županije, koja je 2021. godinu proglasila Godinom Stjepana Radića, na svečanoj sjednici održanoj u Sisku okupljenima su se obratili župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i predsjednik Vlade Andrej Plenković.