Predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić održala sastanak s veleposlanikom Norveške Arneom Sannes Bjørnstadom

Zagreb – Predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić održala je u petak sastanak s veleposlanikom Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Arneom Sannes Bjørnstadom. Sastanku je nazočio i zastupnik Nevenko Barbarić, predstavnik XI. izborne jedinice za dijasporu.

Na početku sastanka predsjednica Odbora Bušić poželjela je veleposlaniku dobrodošlicu i iskazala želju za nastavkom uspješne suradnje. 

Zastupnica Bušić i veleposlanik Bjørnstad razgovarali su o značaju hrvatske dijaspore za Republiku Hrvatsku, ali i njezin doprinos boljitku država primateljica te o položaju Hrvata izvan Republike Hrvatske kroz povijest. 

Zastupnica Bušić istaknula je kako je u Zagrebu u tijeku nekoliko važnih, već tradicionalnih konferencija, okruglih stolova, tj. događanja o temi položaja Hrvata izvan Republike Hrvatske čime Hrvatska, osim kroz aktivnosti Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske i drugim nadležnim institucijama, ukazuje na izniman značaj koji pridaje položaju i svim pitanjima života i rada Hrvata u inozemstvu, ali i njihovom povratku u Republiku Hrvatsku.

Veleposlanik Bjørnstad i zastupnica Bušić zaključili su da je raspravljana tema bitna i iz aspekta demografske politike svake zemlje, ali i trenutačne geopolitičke situacije.