Predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić posjetila hrvatsku nacionalnu manjinu u Rumunjskoj

Klokotić – Predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić, na poziv Udruge Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj, sudjelovala je na proslavi obilježavanja 50 godina prijateljstva i suradnje Kulturno umjetničkih društava “Seljačka sloga“ iz Buševca i “Klokotić“ iz Klokotića. Obilježavanju je nazočio i zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić. 

Govoreći o hrvatskoj nacionalnoj manjini u Rumunjskoj Bušić je naglasila kako Vlada Republike Hrvatske predvođena Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske te Hrvatski sabor, odnosno Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kroz konkretne projekte i programe daju snažnu i jasnu podršku očuvanju hrvatske tradicije i običaja pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Rumunjskoj. 

–Osim potpore promoviranju hrvatskih običaja, jezika i tradicije dodatnu misao vodilju postojanja predstavlja i svijest o pripadnosti hrvatskom narodu, istaknula je Bušić te dodala kako je stoga izuzetno bitna prisutnost i razgovor te uska suradnja predstavnika Hrvatske s Hrvatima u Rumunjskoj kako bi se na licu mjesta osvijestili bitni problemi i zajedno našla rješenja te izradili planovi za buduće djelovanje. Zaključila je kako će to ujedno biti i dodatan poticaj ustrajnosti u očuvanju hrvatskog identiteta daleko od domovine.

Tijekom susreta s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Klokotiću, Lupaku i Karaševu zastupnica Bušić i zamjenik državnog tajnika Magdić nazočili su svetoj misi u mjesnoj crkvi Svetih apostola Filipa i Jakova te su sudjelovali u proslavi 50. godišnjice suradnje dvaju prijateljskih kulturno umjetnička društava u Klokotiću. Isto tako su održani i sastanci s predsjednikom Udruge Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj i članom Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske profesorom Petrom Hateganom te zastupnikom hrvatske nacionalne manjine u rumunjskom parlamentu i predsjednikom Međuparlamentarne skupine prijateljstva Rumunjska-Hrvatska Slobodanom Giureci-Gherom kao i sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine, učiteljima, župnicima i roditeljima u školi i vrtiću.

I zastupnica Bušić i državni tajnik Magdić su tijekom spomenutih susreta istaknuli kako će Hrvatska i dalje podupirati očuvanje identiteta hrvatske zajednice u Rumunjskoj kroz projekte i programe, planirane i realizirane od strane  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, ali i kroz Međuparlamentarnu skupinu prijateljstva Hrvatska-Rumunjska kao i kroz aktivnosti Odbora za Hrvate izvan Republike.

Hrvati u Rumunjskoj jedna su od najstarijih hrvatskih nacionalnih manjina i do nedavno ih je prema statistikama bilo oko šest tisuća. Predstavnici nacionalne manjine su organizirani i djeluju kroz udruge i kulturno-umjetnička društva te kroz crkvenu zajednicu, koji su kao mjesta susreta, očuvanja zajedništva i identiteta oduvijek bili od neprocjenjivog značaja. Temeljem Ustava Rumunjske iz 1991. godine pripadnici hrvatske nacionalne manjine imaju pravo na očuvanje, razvoj i istraživanje etničkog identiteta, njegovanje i korištenje jezika, a u rumunjskom parlamentu imaju i svojeg zastupnika. Iako suočeni s mnogim izazovima Hrvati u Rumunjskoj ulažu značajne napore za opstanak i ostanak te očuvanje hrvatskog identiteta.