Predsjednica Odbora za europske integracije Parlamenta Gruzije Maka Botchorishvili posjetila Hrvatski sabor

Zagreb - Drugi dan posjeta Republici Hrvatskoj, predsjednica Odbora za europske integracije gruzijskog Parlamenta Maka Botchorishvili započela je u četvrtak susretom s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora Furijom Radinom. 

– Hrvatska podržava sva nastojanja Gruzije na putu u euroatlantske integracije, kazao je Radin izrazivši svoju dobrodošlicu u Saboru. Potaknuta ratom u Ukrajini, Gruzija je svoj zahtjev za članstvo u EU službeno predala 3. ožujka, umjesto 2024. godine kako je to bilo planirano. Gruzija je ispunjeni Upitnik Europske komisije predala 10. svibnja, a pomoć pri njegovom ispunjavanja ta je zemlja zatražila i od Hrvatske. Službeno mišljenje (avis) Europske komisije o gruzijskom zahtjevu očekuje se tijekom lipnja. 

– Ovo je ključan trenutak za Gruziju, budući da je članstvo u EU naš strateški cilj. Cijenimo hrvatsku podršku, a u nadolazećim mjesecima nam je potreban snažniji signal svih država članica o europskoj perspektivi Gruzije, s obzirom na okolnosti i pritiske kojima smo izloženi, rekla je Maka Botchorishvili. Nadovezujući se na pitanje C Južne Osetije i Abhazije koje su, uz podršku Moskve, proglasile neovisnost te teže odcjepljenju, a u slučaju Južne Osetije i pripojenju Rusiji, Radin je naglasio kao Hrvatska ustraje u svom načelu kako sve zemlje moraju ostati u međunarodno priznatim granicama.

Nakon sastanka predsjednika Odbora za europske poslove Domagoja Hajdukovića i Make Botchorishvili, dužnosnici su potpisali Memorandum o razumijevanju između Odbora za europske poslove dvaju parlamenata u kojem je iskazana namjera institucionalne suradnje i partnerstva u skladu s ciljevima europske politike. –Ovim Memorandumom obnavljamo onaj potpisan 2013. te izražavamo predanost suradnji u područjima europskih integracija od zajedničkog značaja, produbljivanju političkog dijaloga, razmjeni iskustava  te općenito daljnjem jačanju naših bilateralnih i multilateralnih odnosa, rekao je Hajduković. 

Europska budućnost Gruzije te odnosi Gruzije i EU-a bile su središnje teme razgovora predsjednika i članova Odbora za europske poslove s predsjednicom Odbora za europske integracije Gruzije. – Nalazimo se na povijesnoj prekretnici i ovo je važan trenutak za Gruziju, a status države kandidatkinje i zeleno svijetlo EU-a o zahtjevu za članstvo dat će jasnu perspektivu članstva, rekla je Botchorishvili te dodala kako je njezina zemlja predana provedbi reformi te dijeli europske vrijednosti. Naglasila je i kako im je od velike važnosti  eurointegracijsko iskustvo Hrvatske kao najnovije države članice te zahvalila na  svakoj vrsti pomoći. Nadalje, govoreći o važnosti pozitivnih signala i političke odluke Unije o članstvu Gruzije, Ukrajine i Moldavije, istaknula je kako bi to zasigurno obeshrabrilo moguća daljnja ruska nastojanja u širenju utjecaja u tom dijelu regije, a tim državama pružilo nove mogućnosti.

– Europski projekt neće biti završen dokle god sve države, koje dijele europske vrijednosti i žele biti članice Unije, to ne postanu, a upravo je Hrvatska primjer kako je to ostvarivo, rekao je Hajduković te dodao kako smo otvoreni za prijenos političke, stručne i tehničke pomoći, znanja i iskustava na eurointegracijskom putu Gruzije.

U raspravi o sigurnosti regije i gruzijskog susjedstva Botchorishvili je posebno naglasila kako se osjetljiva i teška situacija oko „odmetnutih“ gruzijski regija rješava isključivo mirnim putem nastojeći štititi nacionalne interese i zalažući se za dobrosusjedske odnose s drugim državama.

Posljednji u nizu sastanaka u Hrvatskome saboru predsjednica Odbora za europske integracije gruzijskog parlamenta  Maka Botchorishvili održala je s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Garijem Cappellijem i članovima Odbora Davorom Ivom Stierom, Zdravkom Bušić, Ivanom Ćelićem i  Nikolom Stephenom Bartulicom.

Predsjednik Odbora Cappelli istaknuo je dobru suradnju i komunikaciju s kolegama u gruzijskom parlamentu, koja unatoč pandemiji koronavirusa nije prekinuta i pokazatelj je kontinuiteta u odnosima dviju država. 

Govoreći o bilateralnim odnosima, sugovornici su se složili  kako potencijal za unaprjeđenje suradnje postoji u raznim područjima, posebno u gospodarstvu i turističkom sektoru. - Za Gruziju je gospodarska suradnja i jačanje poslovnih veza s državama članicama EU-a prioritet, kazala je Botchorishvili te dodala da svojom geografskom pozicijom i reformama koje je provela, Gruzija može biti dobar partner za poslovnu suradnju. Podržala je daljnje osnaživanje parlamentarne suradnje kao osnove za jačanje odnosa na drugim razinama te istaknula kako su za Gruziju razgovori s kolegama u državama članicama EU-a jednako važni kao i razgovori s Bruxellesom. 

U vezi sa situacijom u Južnoj Osetiji i Abhaziji, članovi Odbora za vanjsku politiku iskazali su snažnu potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije.  

Na kraju svojeg posjeta Hrvatskome saboru, gruzijsko izaslanstvo susrelo se i s članovima Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Gruzija.