Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila predsjednicu parlamenta Republike Bugarske Cecku Cačevu

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju EU Vesna Pusić primila je u službeni posjet predsjednicu parlamenta Republike Bugarske Cecku Cačevu s izaslanstvom. 

Vesna Pusić predstavila je Nacionalni odbor i iznijela status hrvatskih pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Rekla je da je Odbor osnovan 2005. kao rezultat konsenzusa svih parlamentarnih stranaka u Hrvatskome saboru oko pitanja pristupa Hrvatske Europskoj uniji kao strateškog cilja i originalni je hrvatski doprinos procesu pregovora kojeg druge zemlje nisu imale. Ideja Nacionalnog odbora jača je parlamentarna kontrola nad čitavim procesom pregovora, a njegova prva zadaća je raspraviti i odobriti svako pregovaračko stajalište koje Hrvatska šalje Europskoj komisiji. Nacionalni odbor odluke donosi konsenzusom, što znači da svaki zastupnik koji je član Odbora ima pravo veta na čitav pregovarački proces. "Pokazalo se da se takvim načinom rada i odlučivanja u Nacionalnom odboru razina odgovornosti članova Odbora povećala, a članovi Odbora ulagali su primjedbe samo tamo gdje su smatrali da su one apsolutno nužne, a tada ih je Vlada RH i prihvatila". Nacionalni odbor dosada je raspravio i izglasao sva 33 pregovaračka stajališta. 
Predsjednica bugarskog parlamenta Cačeva ustvrdila je da Bugarska sa zadovoljstvom prati ubrzano približavanje Hrvatske Europskoj uniji, njen pozitivan napredak u pregovaračkom procesu koji takvim ocjenjuje i Europska komisija i europarlamentarci. "Bugarska je spremna podijeliti svoja iskustva iz pregovaračkog procesa s Republikom Hrvatskom i biti joj na pomoći u ovoj finalnoj fazi pregovora", rekla je predsjednica bugarskog parlamenta. Dodala je da Bugarska želi produbiti ionako dobre odnose s Hrvatskom i biti joj partner u Uniji kao što je to u NATO-u. 

U Bugarskoj je Odbor za europske integracije imao vodeću ulogu u usklađivanju bugarskog zakonodavstva s europskim i kao oblik parlamentarne kontrole čitavog pregovaračkog procesa imao je uvid u čitav tijek pregovora, a po primanju Bugarske u članstvo Unije taj odbor je prerastao u Odbor za europske poslove. Usklađeno je preko 700 zakona s europskim zakonodavstvom i direktivama, a najzahtjevnija područja pregovora bila su pravosuđe i unutarnji poslovi. Osvrnuvši se na otvoreno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije, Bugarska smatra kako ono ne bi smjelo utjecati na tijek pregovora za članstvo Hrvatske u EU, posebice u slučaju kada je zemlja kandidatkinja ispunila sve zadane uvjete, što je slučaj s Hrvatskom. "Nadamo se da Slovenija neće raspisati referendum i da će parlamenti u ovoj godini ratificirati Sporazum o arbitraži, jer je želja Europskog parlamenta da se pregovori s Hrvatskom završe do sredine 2010. kako bi Hrvatska mogla postati članicom Unije početkom 2011.", istaknuo je Andrey Kovachev, zastupnik, član Europskog parlamenta i predsjednik bugarskog izaslanstva Europske pučke stranke u Europskom parlamentu.

Autor: Služba za odnose s javnošću