Predsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji Natalija Martinčević sudjelovala na regionalnom seminaru o ciljevima održivog razvoja

Pariz - Predsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji Natalija Martinčević sudjelovala je 18. i 19. siječnja na Trećem regionalnom seminaru o ciljevima održivoga razvoja koji je okupio parlamentarce iz dvadesetak europskih zemalja. 

Cilj seminara bila je procjena stanja u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja prema Agendi 2030 Ujedinjenih naroda. Panele su moderirali predstavnici UN-ovih specijaliziranih tijela i francuskih zakonodavnih vlasti, Senata i Nacionalne skupštine. 

Skupu su se uvodno obratili predsjednik francuskog Senata Gérard Larcher i glavni tajnik IPU-a Martin Chunggong, koji su u svojim izlaganjima zatražili jačanje angažmana parlamenata u realizaciji ovih ciljeva te posebno u nadzoru njihove provedbe nakon što pojedini dokumenti budu usvojeni u parlamentima. 

U svojem posljednjem izvješću o napretku, UN-ova ekonomska komisija za Europu (UNECE) ocijenila da će Europa postići samo oko 18 posto zadanih ciljeva te stoga traži značajno jačanje djelovanja u tom smjeru.

U raspravi su predstavnici pojedinih europskih parlamenata predstavili svoje zakonodavne aktivnosti koje podupiru borbu protiv klimatskih promjena i općenito ostvarivanje ciljeva održivog razvoja. Sudionici su se složili da su zemlje Skupine 12+ posebno pogođene klimatskim promjenama što predstavlja posebnu prijetnju okolišu i društvima. Direktorica za zdravstvo i socijalnu zaštitu francuske Agencije za razvoj Agnès Soucat  je izvijestila da još uvijek više od polovice svjetskog stanovništva nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama.

Seminar je završio raspravom o promicanju održivog razvoja kroz sport te posjetom olimpijskom selu gdje će se održavati natjecanja Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Ove će Olimpijske igre biti prve u povijesti koje će biti organizirane u skladu s ciljevima održivog razvoja izravno povezanih s odredbama Pariškog sporazuma usvojenoga 2015. godine.