Predsjednica albanskog Odbora za vanjske poslove Mimi Kodheli u Hrvatskome saboru: Moramo surađivati kako bismo postigli opipljive rezultate

Zagreb – Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove Parlamenta Albanije (Kuvendi) boravi u dvodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj. Posjet albanskog Odbora na čelu s predsjednicom Mimi Kodheli Hrvatskome saboru započeo je u srijedu prijepodne susretom s potpredsjednikom akademikom Željkom Reinerom, a nastavljen je na dvama zasebnim sastancima sa članovima saborskih odbora za vanjsku politiku i europske poslove.

–Hrvatska i Albanija njeguju izvrsne i prijateljske bilateralno odnose, dodatno unaprijeđene potpisivanjem Deklaracije o strateškom partnerstvu 2018. godine, uvodno je kazao potpredsjednik Reiner dodavši kako Hrvatska nastavlja svoju snažnu potporu integraciji Albanije u Europsku uniju. Govoreći o gospodarskoj suradnji dvije zemlje, potpredsjednik Reiner je pozdravio pozitivne trendove u trgovinskoj razmjeni* i izrazio uvjerenje kako postoji prostora za jačanje gospodarske suradnje, posebno u područjima obrane, poljoprivrede, IT sektora, ekologije i gospodarenja otpadom. Predsjednica Odbora za vanjske poslove Kodheli zahvalila je na potpori koju Hrvatska pruža Albaniji u procesu pridruživanja EU. –Hrvatska i Albanija su dvije prijateljske zemlje koje imaju zajedničku povijest, ali ovdje smo zbog želje za sigurnom i prosperitetnom budućnosti, kazala je Kodheli, predsjednica vanjskopolitičkog odbora Kuvendija.

Na sastanku sa članovima saborskog Odbora za vanjsku politiku Garijem Capellijem, Stipom Bartulicom, Ivanom Posavec Krivec i Zdravkom Bušić razgovaralo se o prošlotjednoj odluci Europske unije o dodjeli kandidacijskog statusa Ukrajini i Moldovi, rusko-ukrajinskom ratu i njegovim posljedicama, sigurnosti Europe, Bosni i Hercegovini, ali Jadranskoj trilaterali.  

–Sjeverna Makedonija i Albanija ne bi trebale biti žrtvom veta članica EU i u cijelosti podupiremo vaš put u Europsku uniju, kazao je predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gari Capelli i dodao kako vjeruje da upravo rusko-ukrajinski rat otvara vrata da se zemlje zapadnog Balkana što prije integriraju, osobito imajući u vidu kako te zemlje imaju svoju ulogu u osiguranju zajedničke europske sigurnosti. Sugovornici su se složili kako je Jadransko-jonska inicijativa s obzirom na rat u Ukrajini potvrdila svoju svrhu i da ju je potrebno dodatno proširit. –Albanija je ugledna članica NATO-a, a proširenje EU na Balkan dobar je strateški smjer koji je potrebno nastaviti. U ovome trenutku potrebno je zaštititi naša tržišta i ekonomije za bolju budućnost, jer smo izloženi pritiscima velikih sila protiv kojih se ne možemo boriti sami sa svojim malim zemljama i gospodarstvima, među ostalim je rekla bivša albanska ministrica obrane Mimi Kodheli. 

–Geopolitički gledano, pravi je trenutak da se zemljama u regiji da europska perspektiva. Albanija je generator stabilnosti, a može postati i generatorom europskih integracija, a Hrvatska u tom smislu daje vrlo snažnu podršku, ne samo na papiru, svim zemljama koje teže članstvu u Europskoj uniji, kazao je na trećem sastanku albanskog izaslanstva u Saboru predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, rekavši kako je Albanija, po njegovu mišljenju, trenutačno najspremnija od svih aspirantica. –Albanija je napravila svoju „domaću zadaću“, neke zemlje Unije nisu, no nastavit ćemo jačati svoje institucije, jer želimo osigurati sigurnu budućnost regije, istaknula je Kodheli na sastanku sa članovima saborskog Odbora za europske poslove na kojemu su sudjelovali i zastupnici Stipe Bartulica, Erik Fabijanić i Marko Pavić. –Ne znamo kako će završiti rusko-ukrajinski rat, ali znamo da će ekonomska situacija biti sve teža, stoga taj i druge izazove, kao što su granična pitanja, sigurnost, položaj naših naroda, moramo rješavamo zajedno, smatra Kodheli.

Albanskim parlamentarcima prenesena je politički konsenzualna spremnost Hrvatske na svim razinama vlasti u pružanju političke i tehničke pomoći Albaniji prema europskim integracijama, a naglašena je i potreba da se gospodarska suradnja proširi i ojača na projektnoj osnovi.

Predsjednica vanjskopolitičkog Odbora albanskog parlamenta Mimi Kodheli iskreno je zahvalila na kontinuiranoj podršci Hrvatske albanskom narodu još od vremena prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te je svojim sugovornicima u Hrvatskome saboru uputila poziv da se suradnja dviju zemalja i dvaju parlamenata nastavi službenim posjetima Albaniji. Izaslanstvo albanskog parlamenta svoj posjet Hrvatskoj u srijedu nastavlja sastankom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

*Napomena:
Robna razmjena Hrvatske i Albanije je do 2019. bila u porastu. Iako pandemija nije imala velikog utjecaja, 2020. je razmjena neznatno pala za 0,5% (88,1 milijuna eura), pri čemu je hrvatski izvoz smanjen za 3,4% (76,9 milijuna eura), dok je uvoz  povećan za 25,8% (11,2 milijuna eura). U prvih šest mjeseci 2021. robna razmjena je povećana za 16,5% (47,4 milijuna eura), hrvatski izvoz je smanjen za 3,6% (37,9 milijuna eura), a uvoz povećan za 71,1% (9,5 milijuna eura).