Predsjedajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž posjetio predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa

Zagreb - Parlamentarni odnosi između Hrvatske i BiH sve su bolji i pridonose razvoju ukupnih bilateralnih odnosa između dviju zemalja, ocijenili su u utorak u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjedajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž.

"Zaključili smo da su parlamentarni odnosi između dviju zemalja na uzlaznoj ljestvici, vrlo dobri, bogati i svojim opsegom na razini susreta predsjednika parlamenata doprinose razvijanju dobrih bilateralnih odnosa između BiH i RH", rekao je Šeks u izjavi za novinare nakon susreta. 

Raguž, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, istaknuo je da je kakvoća odnosa između Sabora i Parlamentarne skupštine BiH svakim danom sve bolja, te da BiH želi slijediti Hrvatsku na putu približavanja euroatlantskim integracijama. Sabor će dati punu potporu Parlamentarnoj skupštini BiH i dogovoriti konkretne oblike suradnje između dvaju parlamenata s ciljem prenošenja hrvatskih iskustava na putu prema EU-u i NATO-u, rekao je Šeks.

"BiH želi slijediti put kojim ide Hrvatska..., a potpora koju dobivamo znači ohrabrenje i za parlament BiH da nastavi putem prilagodbe europskim standardima usvajanjam zakona i korištenjem hrvatskih iskustava", kazao je Raguž.

Šeks i Raguž u okviru svojih razgovora posebno su istaknuli moguće buduće ustavne promjene u BiH, kojima RH daje punu potporu, a koje bi trebale osnažiti središnje institucije države uz puno poštovanje i jamčenje interesa sva tri konstitutivna naroda u BiH. Raguž je kazao da nakon izbora u listopadu slijedi puno ozbiljnija faza tih promjena s očekivanjem "da dođe do jednog pravednijeg, funkcionalnijeg i europskog rješenja za BiH u kojem će se standardizirati individualna ali isto tako i kolektivna prava". Hrvatski narod u BiH nije u istoj institucionalnoj poziciji kao druga dva konstitutivna naroda i "želja nam je da tu poziciju riješimo demokratskim europskim standardima i sredstvima". 

Šeks i Raguž također su razgovarali o gospodarskoj suradnji i rješavanju otvorenih pitanja kao što je potpisivanje ugovora o međugraničnim pitanjima, imovinsko-pravnim odnosima, kao i rješavanju pitanja izgradnje mosta Komarno-Pelješac i koridora V.C. "Nije sramota imati otvorena pitanja, ali način na koji je ovaj susret bio otvoren i način na koji smo pokazali spremnost da rješavamo ta otvorena pitanja jamči da ćemo doći do rješenja i u pitanjima poput izgradnje mostova, koridora V.C, dodirnih točaka na tim putevima, mosta Pelješac-Komarno, luke Ploče, imovinsko-pravnih odnosa", istaknuo je Raguž.

Na upit novinara što misli o ukidanju presude Anti Jelaviću i novom suđenju, Raguž je rekao da je to "stvar pravosuđa" te da te informacije "treba tamo tražiti".

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora