Predrag Matić sudjelovao na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a

Bled - Predrag Matić, voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a, sudjelovao je u subotu na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP). 

Nakon usvajanja dnevnog reda, zastupnicima se obratio Dušan Car, član izvršnog odbora foruma Dijalog Jugoistočne Europe o upravljanju Internetom (South Eastern European Dialogue of Internet Governance - SEEDIG). Predstavio je inicijativu SEEDIG-a čiji je rad  posvećen olakšavanju rasprava i suradnji u pitanjima povezanim s Internetom u Jugoistočnoj Europi i njezinom susjedstvu.

Stalni odbor je raspravljao o nacrtu završne deklaracije PS SEECP-a, nacrtu dnevnog reda za plenarnu sjednicu i nacrtu radnog programa 2018./2019. Raspravljani nacrti dokumenta usvojeni na ovoj sjednici će predsjednici parlamenata članica SEECP-a usvojiti na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine SEECP-a 13. i 14. travnja 2018. u Ljubljani. 

Na kraju sastanka razgovaralo se o zastoju pri uspostavi Tajništva PS SEECP-a zbog nemogućnosti donošenja odluke o sjedištu Tajništva te je Stalni odbor razgovarao o mogućim prijedlozima kompromisnih rješenja. Nakon konstruktivne rasprave dogovoreno je bilateralno pregovaranje Bugarske i Turske pod predsjedanjem Slovenije o kompromisnom rješenju sjedišta. 

Na sastanku je sudjelovalo i jedanaest zastupnika iz država članica PS SEECP-a: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Kosova, Moldove, Rumunjske, Srbije, Turske te Slovenije kao domaćina.

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove