Predavanjem Hrvatima Berlina predsjednik Sabora Vladimir Šeks počeo službeni posjet Njemačkoj

Berlin - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks počeo je u ponedjeljak trodnevni službeni posjet Njemačkoj predavanjem Hrvatima koji žive u Berlinu.

"Činjenica da je na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Salzburgu podržan hrvatski prijedlog o CEFTA-i kao prihvatljivom i učinkovitom multilateralnom vanjskotrgovinskom mehanizmu u regiji definitivno pokazuje da je Hrvatska izborila svoje mjesto u europskoj politici i da se njezini prijedlozi ravnopravno prihvaćaju u EU", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks na predavanju okupljenim Hrvatima.

"Taj naš prijedlog i njegovo prihvaćanje na sastanku ministara vanjskih poslova smatramo bitnim uspjehom Hrvatske. Potvrđena je europska perspektiva svih zemalja u regiji, ali i individualni pristup na temelju postignuća koje ostvari svaka pojedina zemlja", rekao je Šeks.

Predsjednik Sabora govorio je i o drugim najvažnijim temama iz područja vanjske i unutarnje politike RH. Spomenuo je da je dosad zatvoren screening u 12 poglavlja pregovora o punopravnom članstvu u EU, istaknuvši kako je osnovni hrvatski cilj voditi kvalitetne pregovore vodeći računa o dobrobiti društva i građana u cjelini.

Govoreći o najvećim uspjesima na gospodarskom planu, Šeks je naveo kako su industrijska proizvodnja i BDP u porastu u odnosu na godinu prije, da je deficit državnog proračuna manji te da će u 2006. godini, prema projekcijama, iznositi 3,3 posto BDP-a.

Spomenuo je reformu pravosuđa i rješavanje zaostataka u sudskim predmetima kao najvažnije aktivnosti Vlade za brži gospodarski razvoj, a nakon govora odgovarao je na pitanja nazočnih na predavanju.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora