Povjerenik za proširenje EU sastao se sa saborskim dužnosnicima

Zagreb - Hrvatski sabor u nedjelju 9. listopada posjetio je Olli Rehn, član Europske komisije i povjerenik za proširenje Europske unije. Razgovarao je  s članovima odbora za vanjsku politiku i za europske integracije te Zajedničkog odbora Europskog parlamenta i Hrvatskoga sabora. Zadovoljstvo njegovim posjetom i dobrodošlicu iskazao mu je predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica.

Čestitajući Hrvatskoj na početku pregovora, Olli Rehn je naglasio da će tijek pregovora ovisiti o provođenju reformi i njihovoj implementaciji - uspostavi vladavine zakona, reformi pravosuđa, suzbijanju korupcije. Uz vladavinu prava, posebno je važna suradnja s Haškim sudom. Istodobno valja raditi i na podršci javnosti. U svemu tome izuzetno je važna parlamentarna dimenzija, suglasje  parlamentarnih stranaka i cijelog društva.

Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Nikola Ivaniš rekao je da su sve parlamentarne stranke izrazito privržene idejama Europske unije te da u svim aktivnostima u vezi s pristupanjem Vlada uživa punu podršku Hrvatskoga sabora. 

Frano Matušić izvijestio je da je već  uspostavljena suradnja u Zajedničkom odboru Europskog parlamenta i Hrvatskoga sabora te da su na dva sastanka razmotrene brojne teme. Izrazio je zadovoljstvo što će Hrvatska u pregovorima za pristupanje Europskoj uniji biti vrednovana prema svojim postignućima. 

Rehn je sugovornike upoznao s predstojećim koracima pregovora. Za dva tjedna započet će analitička procjena usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama Europske unije i to po poglavljima. Prvo od ukupno 35 poglavlja (započet će 20. listopada) bit će znanost i istraživanje. Slijedi obrazovanje i kultura (početak 26. listopada) te do kraja  ove godine još pet poglavlja. Za svih 35 poglavlja predviđena je godina dana.

Neven Mimica još jedanput je podsjetio na konsenzus svih parlamentarnih stranaka u opredjeljenju za Europsku uniju te naglasio da je proces reformi  važniji od samog pristupanja Europskoj uniji jer su one usmjerene poboljšanju života naših građana. Hrvatska će u predstojećem razdoblju paralelno voditi proces pregovora, reformi i komunikacije s javnošću radi dobivanja njezine podrške;  uvjeren je u pozitivan ishod svih triju.