Potpredsjedniku Sabora akademiku Reineru dodijeljeno visoko brazilsko odličje

Zagreb - Potpredsjedniku Hrvatskog sabora akademiku Željku Reineru uručeno je u petak u rezidenciji veleposlanice Brazila u Hrvatskoj visoko odličje Federativne Republike Brazil  – Odličje Velikog križa Reda Rio Branco s lentom i zvijezdom. 

Na svečanosti odličje je akademiku Reineru uručila veleposlanica Silvana Polich u prisutnosti stranih veleposlanika i drugih uglednih gostiju. Tom prigodom veleposlanica Polich istaknula je kako bez obzira na zemljopisnu udaljenost Republika Hrvatska i Federativna Republika Brazil imaju mnogo sličnosti i zajedničke interese. Naglasila je kako održavati bilateralne odnose između naše dvije zemlje, zbog same zemljopisne udaljenosti, nije uvijek jednostavno, ali kako su prava vrijednost pojedinci koji djeluju kao svojevrsni mostovi. Upravo kao takvog pojedinca akademika Željka Reinera, potpredsjednika Hrvatskog sabora prepoznao je bivši veleposlanik Brazila u Republici Hrvatskoj, a sada ministar vanjskih poslova Mauro Vieira, te ga je predložio za ovo najviše odličje,  kao priznanje njegovom dosadašnjem radu i doprinosu. Veleposlanica Polich istaknula je kako je akademik Reiner osoba koja ujedinjuje ova dva naroda te je izrazila vjeru da će to nastaviti činiti i u budućnosti.

Akademik Reiner je u prigodnom obraćanju nakon dodjele odličja među ostalim, naglasio: „Zemljopisno udaljeni, naše dvije nacije i ljudi povezani su iskrenim prijateljstvom i sličnim mentalitetom, no jedan od mostova koji spaja naše zemlje je i hrvatska dijaspora koja živi u Brazilu, a koja zajedno s potomcima broji oko 70 tisuća građana. Brazilci, slično kao i Hrvati, imaju povijesno iskustvo života izvan domovine“. 

Akademik Reiner u svom se govoru posebno zahvalio predsjedniku Federativne Republike Brazil Luizu Ináciu Luli da  Silvi koji mu je dodijelio odličja Brazila – Veliki križ Reda Rio Branco s lentom i zvijezdom, te bivšem veleposlaniku Brazila u Hrvatskoj, a sada ministru vanjskih poslova Brazila Mauru Vieiri, te veleposlanici Brazila Silvani Polich.

Odličje koje je primio akademik Reiner dodjeljuje se “onima koji su ga zavrijedili zaslugama koje je prepoznala brazilska vlada čineći djela dostojna časnog spomena i istaknuli se zaslugama i građanskim vrlinama”. Odličje je dobilo ime po Joséu Paranhosu, barunu od Rio Brancoa koji se smatra „ocem brazilske diplomacije“. Odličje ima pet stupnjeva,  a najviši stupanj Velikog križa prije akademika Reinera dobili su tek rijetki ugledni državnici kao što je primjerice nekadašnji generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon i pripadnici kraljevskih kuća, kao što je primjerice novi danski kralj Frederik X te još neki istaknuti svjetski državnici i velikodostojnici.