Potpredsjednik Vlade Slovačke Republike: Hrvatska u Slovačkoj ima prijatelja koji želi javno iskazati svoju potporu hrvatskoj težnji europskim integracijama i početku pregovora

Zagreb - Potpredsjednik slovačke vlade Pal Csaky s izaslanstvom u službenom  posjetu Hrvatskoj radno je posjetio Hrvatski sabor. Visoko izaslanstvo primili su članovi Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora te članovi Odbora za europske integracije.

Član saborskog Odbora za vanjsku politiku Miomir Žužul zaželio je gostima dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo visokom razinom odnosa dviju prijateljskih država u kojima nema nijednog otvorenog pitanja. Rekao je da u ovom trenutku za Hrvatsku ne postoji važnije pitanje od početka pregovora s EU. Naglasio je da prioritet treba biti na njihovoj kvaliteti, a ne na brzini koja nije presudna. Osvrnuo se na drastičan pad potpore hrvatskih građana pristupu zemlje EU, ali smatra da se ona može vratiti pravilnim informiranjem javnosti i objašnjavanjem da prosječan Slovak, Čeh, Slovenac, Mađar živi bolje otkako je njegova zemlja pristupila EU.
Ukoliko pregovori ne započnu, tj. ukoliko ponovno dođe do njihovog odgađanja, bit će to negativna poruka upućena ne samo Hrvatskoj, već svim državama regije koje žele napredak, razvoj, demokraciju i u konačnosti članstvo u EU. 

Pal Csaky smatra da je ovaj trenutak vrlo važan za Hrvatsku kojoj je potrebna snažna potpora prijatelja. Naglasio je da Hrvatska upravo u Slovačkoj ima prijatelja koji želi javno iskazati svoju potporu hrvatskoj težnji europskim integracijama i početku pregovora. Ovome je dodao kako Slovačka smatra da se sva eventualna pitanja mogu riješiti tijekom pregovora i ponudio pomoć, s obzirom na slovačka iskustva  u integracijskom procesu. Smatra da bi bilo vrlo teško objašnjivo zbog čega bi započeli pregovori s Turskom, a ne s Hrvatskom. Potpredsjednik slovačke vlade istaknuo je da brzina pregovora ne smije ići na račun njihove kvalitete, jer je bitno postići najpovoljnije uvjete za državu koja pristupa EU. U samoj Slovačkoj nije došlo do velikih promjena nakon njenog ulaska u EU, naprotiv pale su cijene prehrambenih proizvoda, a istraživanje javnosti godinu dana nakon ulaska pokazuje da je čak 86% Slovaka zadovoljno svojim životom u EU. Ostalih 13% većinom su poduzetnici u poljoprivredi koji bi ionako bili nezadovoljni, jer se nisu prilagodili tržišnim uvjetima kojima bi se morali prilagoditi i da Slovačka nije ušla u EU. 

U razgovoru s Nevenom Mimicom Pal Csaky je rekao kako čvrsto vjeruje da će idući tjedan mišljenje Vijeća ministara o Hrvatskoj biti pozitivno i da će pregovori početi, a pritom će Slovačka iskazati svoju punu potporu. 
Neven Mimica ukupnu atmosferu ocijenio je puno boljom nego proteklih mjeseci. „Hrvatska vlada je doista mnogo učinila u sklopu Akcijskog plana i smatramo da postoje realne šanse da odluka Vijeća ministara bude pozitivna“. Istaknuo je da će u fazi pregovora Hrvatskoj biti dragocjena iskustva Slovačke. Pregovori trebaju biti brzi i kvalitetni, a Hrvatski sabor će biti uključen u njihov kompletan tijek. 

Mimica je zaključio da će u sljedećem razdoblju Hrvatski sabor fokusirati svoje djelovanje na tri područja: pregovore s EU, unutarnje reforme i otvaranje komunikacijskog kanala prema građanima radi približavanja EU i njenih institucija širokoj javnosti.