Potpredsjednik Sabora Željko Reiner primio veleposlanika Čilea Rojasa Gonzáleza

Zagreb –  Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u ponedjeljak veleposlanika Republike Čile  Ricarda Gustava Rojasa Gonzáleza koji uskoro završava svoj mandat u Republici Hrvatskoj. 

Potpredsjednik Sabora Reiner i veleposlanik Rojas González, razgovarajući o bilateralnim odnosima, složili su se kako su oni tradicionalno vrlo dobri i prijateljski, a skoro pola milijuna Čileanaca hrvatskoga podrijetla, predstavlja značajan most suradnje između dvije zemlje. 

Osvrnuvši se na parlamentarnu suradnju, potpredsjednik Reiner je kazao kako je ona skromna te je potrebno učiniti napore da se ona intenzivira, posebno na razini međuparlamentarnih skupina prijateljstva. Iako je zbog pandemije koronavirusa došlo do zastoja u izravnim kontaktima parlamentaraca, potpredsjednik Reiner je predložio da dvije skupine prijateljstva održe videokonferencijski sastanak kako bi se njihovi članovi i na ovaj način mogli upoznati i razmijeniti mišljenja. 

Razgovaralo se i o gospodarskim odnosima, potrebi povećanja trgovinske razmjene te nastavku dobre suradnje na području obrazovanja i znanosti, uključivši daljnju suradnju hrvatskih i čileanskih sveučilišta.