Potpredsjednik Sabora Vidović sudjelovao na svečanostima obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana oslobođenja Zagreba i Dana Europe

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Davorko Vidović i izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića sudjelovao je u utorak i srijedu na svečanostima obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana oslobođenja Zagreba i Dana Europe. 

Vidović je u utorak sa saborskim izaslanstvom odao počast stradalima u Narodnooslobodilačkoj borbi polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju Mirogoju i partizanskom groblju na Spomen-području Dotrščina, a u srijedu je u dvorani Vatroslava Lisinskog sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana oslobođenja Grada Zagreba i Dana Europe. Tom prilikom potpredsjednik Sabora čestitao je stanovnicima Zagreba Dan oslobođenja Grada kao i svim građanima Hrvatske i cijele Europe Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe. 

–Danas, na Dan oslobođenja Zagreba i uoči sutrašnjeg Dana Europe slavimo, više no išta, upravo vrijednosti slobode, bratstva, jednakosti i čovjekoljublja, izjavio je Vidović te istaknuo kako je Ustav nedvosmislen kada je riječ o antifašističkom utemeljenju naše države. Dodao je kako i usprkos tome što mnogi pokušavaju revidirati povijest i negirati činjenice i realnost, postoji puno više ljudi kojima ne može nikakva manipulacija, laž i opsjenarstvo, pomutiti ni razum ni uvjerenja, niti vjeru u čovječnost.

–Građani Hrvatske i hrvatski narod imaju razloga ponositi se svojim, možda najvažnijim, povijesnim izborom. Stati na stranu civilizacije i najviših ideala slobode bio je izbor velike većine. Taj nas je izbor svrstao ne samo među pobjednike već i na stranu budućnosti, osigurao nam i nacionalnu opstojnost i pripadanje najrazvijenijem dijelu suvremene civilizacije, naglasio je Vidović. Također je naveo kako nam je dužnost očuvati ostavštinu prošlih generacija ističući pritom da to činimo upravo suprotstavljanjem svim oblicima ekstremne netolerancije prema ljudima druge vjere, nacije, spolne orijentacije ili rase. 

Završno je rekao kako smatra da su antifašistički izazovi naše generacije stigmatiziranje stranih radnika, oživjeli antisemitizam, bešćutnost prema stradanju tisuća civila u Gazi, kao i izostanak solidarnosti s borbom za slobodu ukrajinskog naroda. Potpredsjednik Sabora je zaključio kako je povijest uvijek bila izbor oko kojeg oni koji imaju čvrsta uvjerenja i jasne vrijednosti nikada ne kalkuliraju.