Potpredsjednik Sabora Reiner sudjelovao na svečanostima u povodu Dana ludbreške Svete nedjelje

Ludbreg - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je u nedjelju na euharistijskom slavlju u Zavjetnoj kapelici Hrvatskoga sabora u Prošteništu Predragocjene Krvi Kristove u prigodi svečanosti „Dani ludbreške Svete nedjelje“. Euharistiju je predvodio apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua.

Potpredsjednik Sabora Reiner naglasio je da svetište Predragocjene Krvi Kristove nije samo mjesto molitve i vjere, već i najčvršće veze između dviju institucija - Crkve i Hrvatskoga sabora. Rekao je i kako se može povući paralela sa situacijom kad se Hrvatski sabor još 1739. zavjetovao da će napraviti ovu zavjetnu kapelu povodom kuge koja je vladala u ovim krajevima. - Mi smo sad izloženi jednoj drugoj pošasti, hvala Bogu neusporedivo blažoj, medicina je isto tako neusporedivo napredovala, ali postoji paralela između tih dviju pošasti.

Svi zajedno možemo i protiv ove pošasti stvoriti način života koji će biti koliko-toliko normalan jer moramo držati gospodarstvo, obnoviti i napraviti balans između toga i onoga što nam treba, a to je zaštita zdravlja, istaknuo je Reiner. - Vjera nam daje snage da ne podlegnemo panici i nagoviještanju katastrofe koje neki šire, ali ni stavovima onih koji tvrde da bolest COVID-19 uopće ne postoji.Da se, kad se pronađe cjepivo, ne treba cijepiti, da su protuepidemijske mjere tek ograničavanje ljudskih sloboda i prava, a ne nastojanje da se sačuva zdravlje ljudi, poručio je akademik Reiner.

Uputio je poziv za zajednički angažman Hrvatskoga sabora i Crkve na obnovi zajedništva hrvatskih građana, posebno kroz obnovu duha ljubavi, suosjećanja i konkretnim djelima iskazane solidarnosti sa svima, osobito najpotrebitijima u hrvatskome društvu.

Uz znatno manji broj vjernika nego ranijih godina na Svetu nedjelju, u Zavjetnoj kapelici Hrvatskoga sabora u Prošteništu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu nadbiskup Lingua rekao je da proslava Svete nedjelje nije više proslava jednoga dana te podsjetio da je ove godine program počeo 23. kolovoza, u spomen na sve poginule u ratovima i poraću. - U sadašnjim okolnostima, u godini u kojoj je nova pandemija pogodila cijeli svijet, ova pobožnost Krvi Kristove poprima posebno značenje, zato vas pozivam da danas nadasve molimo za sve žrtve koronavirusa, za njihove obitelji, da se umnoži naša vjera u providnost Boga koji svoj narod ne napušta u trenutku kušnje, istaknuo je apostolski nuncij, podsjetivši kako su vjera hrvatskoga naroda i rimski pape oduvijek povezani.

Euharistijskom slavlju nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Miroslav Škoro, saborski zastupnici Siniša Jenkač, Davor Dretar i Miroslav Tuđman, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kao i predstavnici političkih stranaka, kulturnoga života i drugi.

Autor: HINA/Ured potpredsjednika