Potpredsjednik Sabora Reiner sudjelovao na svečanosti dodjele priznanja Japana rektoru zagrebačke katedrale monsinjoru Kuhtiću

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner nazočio je u četvrtak svečanosti dodjele priznanja ministra vanjskih poslova Japana rektoru zagrebačke katedrale msgr. Josipu Kuhtiću za njegov doprinos promicanju međusobnog razumijevanja i prijateljstva između Hrvatske i Japana. Priznanje je rektoru uručila veleposlanica Japana Misako Kaji.

Kao rektor zagrebačke katedrale, a na inicijativu Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva, msgr. Kuhtić posljednjih deset godina svakog ožujka predvodi svete mise u spomen na žrtve velikog potresa i tsunamija koji su pogodili istočni Japan 11. ožujka 2011. godine. 

Potpredsjednik Sabora Reiner tom se prigodom obratio nazočnima pohvalivši izvrsne odnose Hrvatske i Japana, kako one političke, tako i gospodarske i kulturne. - Odnosi Hrvatske i Japana neprestano se razvijaju, politički dijalog je sve učestaliji, a gospodarska suradnja počiva na vrlo čvrstim temeljima, rekao je. Podsjetio je kako su na 20. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa dviju država, 2013. godine, Hrvatsku posjetili Njihova Carska Visočanstva princ i princeza Akishino, koje je u zagrebačkoj katedrali primio i rektor Kuhtić predstavivši im njezinu povijest i osobitosti, a na 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa, 2018. godine, dvije države su potpisale Ugovor o ukidanju dvostrukog oporezivanja. - Ovime smo učinili značajan korak za poboljšanje naših gospodarskih aktivnosti, dodao je. Zahvalio je rektoru Kuhtiću za predanost i vrijedan rad na unaprjeđivanju odnosa Hrvatske i Japana.

Priznanje ministra vanjskih poslova Japana dodjeljuju se pojedincima i grupama za ostvarena izvanredna postignuća u međunarodnim odnosima, kao priznanje za njihov doprinos promicanju prijateljstva između Japana i drugih zemalja i područja.

Ceremoniji dodjele priznanja prisustvovali su sadašnji i prijašnji predsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva Ivan Slade Šilović i Tonči Tadić.