Potpredsjednik Sabora Reiner sudjelovao na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je u nedjelju na konferenciji u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale u Domovinskom ratu. Na konferenciji, kojoj su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Miroslav Škoro, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te brojni uzvanici, istaknuto je da Hrvatska nikada neće odustati od potrage za nestalima u Domovinskom ratu te je opet upućen apel svima koji imaju informacije o nestalima - da ih iznesu.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner istaknuo je kako nikada ne smijemo prestati tražiti nestale dok se ne sazna sudbina i zadnjeg s popisa. Pozvao je sve koji nešto znaju da to kažu. - Gore od samog gubitka je jedino osjećaj nepoznavanja sudbine svojih najbližih. Još tragamo za 1869 osoba nestalih u Domovinskom ratu. Suze i bol njihovih obitelji obvezuju sve nas da nikada ne smijemo prestati tragati za nestalima u agresiji na Hrvatsku i da nitko od nas ne može biti miran sve dok se sudbina i zadnjeg nestalog ne dozna, a zemni ostaci ubijenih dostojno ne sahrane. Tu svetu obvezu naprosto moramo izvršiti zbog obitelji, zbog njih samih, zbog hrvatske budućnosti, rekao je.

Predsjednik Vlade Plenković je odao duboko poštovanje svima koji nakon ratnih trauma ustrajno i strpljivo očekuju istinu o sudbini najmilijih te im poručio da hrvatska Vlada nikada neće posustati u potrazi za nestalima i učiniti će sve da se dozna njihova sudbina. - Vaše životne sudbine, vaša nada, izvor je, poticaj i trajna obveza hrvatskoj Vladi i svim institucijama na snažan angažman u pronalaženju svih osoba nestalih u Domovinskom ratu i rasvjetljavanje svake pojedinačne sudbine, kazao je. Naglasio je da je Vlada u programu rada pronalazak nestalih odredila kao prioritet. - Značajne iskorake napravili smo i na području međunarodne suradnje, koraci naprijed napravljeni su i s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, no nažalost još nema stvarnog napretka u suradnji sa Srbijom, dodao je.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir pozvala je da se prestane s politizacijom pitanja nestalih osoba. Žalosno i porazno je to pitanje koristiti za političke manipulacije i stranačke obračune, kazala je Alvir i zatražila od svih političkih stranaka i dužnosnika konsenzus oko pitanja nestalih. Državne institucije pozvala je da pojačaju pritisak na Srbiju i EU te da iskoriste pozicije i pomognu obiteljima da pronađu najmilije, a građane koji nešto znaju o sudbini nestalima da se ohrabre i kažu što znaju.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba počelo je ujutro polaganjem vijenaca izaslanstva Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Ministarstva hrvatskih branitelja na Zidu boli i kod spomenika „Kenotaf” na Mirogoju.

Autor: Hina/Ured potpredsjednika